S&P a confirmat ratingul Spaniei la 'BBB minus', cu perspectiva negativa

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 13:15
1391 citiri
S&P a confirmat ratingul Spaniei la 'BBB minus', cu perspectiva negativa
Sursa foto: The Telegraph

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a confirmat ratingul de credit al Spaniei la 'BBB minus', cu perspectiva negativa, deoarece angajamentul tarii privind implementarea unui pachet cuprinzator de reforme fiscale si structurale ramane solid, transmite Bloomberg.

Totusi, perspectiva atribuita ratingului Spaniei ramane negativa, ceea ce indica potentialul unei retrogradari daca sprijinul politic asupra actualei agende de reforme se va diminua sau daca politicile din zona euro nu reusesc sa stabilizeze costurile de finantare ale tarii, au avertizat analistii S&P Marko Mrsnik si Frank Gill.

Ratingul Spaniei este sprijinit de economia prospera si diversificata si de implementarea reformelor structurale, financiare si fiscale, sustin analistii. Totusi, Spania este afectata de nivelul ridicat al datoriei externe precum si de perspectivele "relativ scazute" de crestere pe termen mediu si de piata muncii segmentata, se arata in raportul S&P.

Agentia estimeaza ca economia Spaniei se va contracta cu 1,5% in 2013, apoi se va redresa lent, ajungand la o crestere de aproximativ 0,6% in 2014.

Rata somajului "va ramane foarte ridicata, peste 26%, cel putin pana cand se va inregistra o redresare economica sustinuta", chiar daca economia va beneficia de imbunatatirea competitivitatii si de exporturile "robuste", se arata in raportul S&P.

Economia Spaniei s-a contractat pentru al saptelea trimestru consecutiv in perioada ianuarie-martie 2013, conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica de la Madrid.

Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, din cauza declinului cererii pe plan intern.

Economia Spaniei s-a contractat cu 2% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, un declin mai pronuntat decat cel de 1,9% inregistrat in ultimele patru luni din 2012 si cea mai mare scadere anuala de la inceputul actualei recesiuni, in ultimul trimestru din 2011.

#rating SP Spania, #perspectiva economica Spania, #contractie economica Spania, #reforme economice Spania , #Rating