Nici SUA nu scapa de probleme: S&P ameninta cu o noua reducere a ratingului

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 11:01
1245 citiri
Nici SUA nu scapa de probleme: S&P ameninta cu o noua reducere a ratingului

In ultima perioada, criza din zona euro a fost pe buzele tuturor analistilor economici, insa nici alte state dezvoltate nu o duc prea bine. Mai nou, agentia americana de evaluare financiara Standard and Poor's ameninta cu scaderea ratingului de tara al SUA.

Agentia americana de evaluare financiara Standard and Poor's a confirmat vineri ratingul AA+ de solvabilitate a Statelor Unite, dar a amenintat ca il va cobori inca o data pana in 2014, transmite Afp.

Agentia a confirmat ratingul "AA+" atribuit SUA dupa lovitura neasteptata din august 2011, cand a privat statul federal american de triplul "A", mentionand ca directia politicii fiscale a Statelor Unite contribuie la diminuarea cotei lor de credit. S&P a mentinut totodata perspectiva negativa asociata notei respective.

Reprezentantii S&P sustin ca riscul de credit asupra datoriei publice a Statelor Unite, in esenta de natura politica si bugetara, ar putea sa-i determine ca pana in 2014 sa scada nota AA+ atribuita datoriei pe termen lung a acestei tari.

Standard and Poor's adauga ca executia bugetara, ponderea indatorarii Statelor Unite si recenta scadere a eficientei, stabilitatii si caracterului previzibil al legislatiei si institutiilor politice ale sale, in special in ce priveste directia politicii fiscale constituie elemente susceptibile sa afecteze ratingul SUA.

Prima retrogradare a avut loc in august 2011

Standard and Poor's a redus in august 2011 ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +", prima agentie care lua aceasta masura anul trecut.

Perspectiva a fost mentinuta la "negativa", ceea ce inseamna ca Standard & Poor miza, anul trecut, pe inca o posibila noua scadere a ratingului. Standard and Poor invoca "riscuri politice" care ar conduce la luarea unor masuri insuficiente impotriva deficitului bugetar.

Cauzele reducerii ratingului

Senatul american a votat, in august 2011, ridicarea plafonului de indatorare a SUA, cu doar cateva ore inainte de termenul limita pana la care Congresul trebuia sa ia o decizie pentru a evita incapacitatea de plata, dupa ce aceasta a trecut si de Camera Reprezentantilor. Masura prevedea majorarea plafonului datoriei cu 2.100 miliarde de dolari si reducerea deficitului si a cheltuielilor.

Trezoreria americana anunta ca datoria publica a trecut dincolo de pragul de 100% din produsul intern brut (PIB), la numai o zi dupa ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de indatorare.

Intr-o singura zi, datoria publica a SUA urca cu 238 de miliarde de dolari, pentru a ajunge la 14.580 de miliarde de euro, depasind PIB-ul din 2010 (14.526 miliarde de euro).

Statele Unite se alatura grupului tarilor ale caror datorii publice sunt mai mari decat PIB-ul. Acestea sunt, conform datelor de la Fondul Monetar International, Japonia (229%), Grecia (152%), Jamaica (137%), Liban (134%), Italia (120%), Irlanda (114%) sau Islanda (103%).

#Standard Poor s, #retrogradare rating sua, #cheltuieli bugetare, #datoria externa , #Rating