Cine va castiga in IT in 2012?

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 09:25
1463 citiri
Cine va castiga in IT in 2012?

Achizitiile de produse si servicii IT la nivel global vor ajunge la 1,8 triliarde de dolari in 2012, potrivit firmei de cercetare IDC. O mare parte din acesti bani se va duce pentru achizitia de tehnologii mobile, social networking si analiza, ceea ce inseamna ca un nou val de companii ar putea sa beneficieze in 2012 de o parte din acesti bani.

In timp ce jucatorii traditionali, precum Microsoft, IBM si Oracle continua sa adune miliarde de dolari, jucatori relativ noi pe piata de servicii software online, precum Facebook, Amazon si Google, plus companii mici care ofera servicii de tip cloud, vor avea castiguri mai mari in 2012.

Spre exemplu, Amazon Web Services a estimat ca va genera venituri de un miliard de dolari in servicii de tip cloud pana la sfarsitul anului viitor. Divizia de business a Google, care ofera servicii de tip cloud catre companii, va ajunge la un rezultat similar in urmatoarele 18 luni.

Batalia pentru piata de servicii online isi schimba contextul, iar IBM, Microsoft si Oracle se confrunta cu probleme in fata unor companii precum Amazon, Google, Salesforce.co sau VMware, potrivit raportului IDC, citat de catre CNNMoney.

Acesta este si motivul pentru care corporatiile mari cumpara furnizori independendenti de servicii software. In ultimele luni au existat mai multe astfel de achizitii. La inceputul lunii, SAP a anuntat achizitia SuccessFactors, producator de software pentru resurse umane pentru 3,4 miliarde de dolari, iar la sfarsitul lunii octombrie Oracle a cumparat pentru 1,5 miliarde de dolari compania RightNow Technologies, care furnizeaza servicii online de suport pentru clienti.

Cel mai mare nume din piata de social networking, Facebook, a cautat metode noi pentru a-si diversifica veniturile. Compania s-ar putea transforma, crede Frank Gens, analist IDC, si intr-o platforma dedicata bancilor sau retailerilor online. "Identitatea pe Facebook ar putea deveni identitatea online", spune Gens.

Acest lucru se intampla deja cu Facebook Connect, care permite utilizatorilor sa logheze in site-uri folosind identitatea Facebook. Pe viitor, Facebook ar putea lansa noi functionalitati care sa permita utilizatorilor sa se conecteze cu profilul de Facebook pe site-uri de plati sau pe site-uri de retail online, pentru a face cumparaturi printr-un singur click. Aceasta miscare ar putea sa pozitioneze compania Facebook drept cel mai mare si mai diversificat jucator din piata de servicii cloud pentru companii.

Totusi, in ciuda potentialului Facebook si noilor veniti in piata de servicii software online, in 2012 majoritatea banilor se va duce la companiile consacrate, cred analistii IDC.

#companii software, #facebook pentru companii, #servicii de tip cloud , #Stiri Software