62% dintre romani folosesc software piratat

Marti, 15 Mai 2012, ora 19:43
1367 citiri
62% dintre romani folosesc software piratat

Rata pirateriei software pentru PC-uri a scazut in Romania, anul trecut, la 62%, de la 64% in 2010, iar pierderile din industrie au urcat cu 6,2%, la 207 milioane dolari, se arata intr-un raport al Business Software Alliance (BSA).

"62% dintre utilizatorii de calculatoare din Romania recunosc ca au utilizat software piratat, potrivit studiului global privind pirateria software pentru anul 2011 realizat de BSA. Unii utilizatori au recunoscut ca pirateaza software mereu sau in cele mai multe dintre cazuri, iar altii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rata a pirateriei software de 63% anul trecut in Romania, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane dolari", se arata intr-un comunicat al BSA.

In 2010, rata pirateriei software a scazut la 64%, de la 65% in anul anterior, iar pierderile din industrie au urcat cu 6,55%, la 195 milioane dolari, potrivit datelor BSA anuntate in mai 2011.

Conform unui sondaj realizat in Romania, 38% dintre utilizatori admit ca folosesc software piratat "intotdeauna", "aproape intotdeauna" sau "ocazional", iar 24% declara ca folosesc "rar" programe software fara licenta.

De asemenea, rezultatele studiului arata ca majoritatea utilizatorilor de software piratat din Romania sunt barbati cu varste cuprinse intre 18 si 34 ani.

"In a doua jumatate a anului 2011, BSA a derulat, impreuna cu Politia Romana, o campanie de informare si prevenire a pirateriei software. Rezultatele se observa: chiar si intr-o economie afectata de criza economica, pirateria software in Romania si-a continuat trendul descendent. Acest lucru este cu atat mai mult de apreciat cu cat la nivel mondial, precum si in state ca Ungaria sau Portugalia, rata pirateriei a ramas la fel, iar in tari precum Spania sau Grecia a crescut", a declarat Magda Popescu, avocat BSA.

Studiul IDC calculeaza rata pirateriei tinand cont de instalarile noi de software din 2011, cate dintre acestea au fost legale si cate au constat in instalari de software pirat.

#software piratat Romania, #rata piraterie software Romania , #Pirateria software