Negoita: Terenurile costa dublu fata de cat valoreaza

Marti, 10 Martie 2009, ora 11:26
6164 citiri
Negoita: Terenurile costa dublu fata de cat valoreaza

"In imobiliare, nivelul tranzactiilor a scazut, cam la 20% din ce se intampla in vremurile bune, in schimb, domeniul hotelier merge. Nu asa cum ne-am dori, dar merge!", a declarat, in exclusivitate pentru Bloombiz, omul de afaceri Ionut Negoita. Pe langa celelalte planuri de business pe 2009, Negoita vrea sa concureze cu Realitatea si Antena 3 prin lansarea unei televiziuni de stiri.

Vezi video Negoita la rascruce de criza: imobiliare sau hoteluri?

Negoita: terenurile costa dublu fata de cat valoreaza

Domnule Negoita, pe ce business mizati in 2009 si care dintre afacerile dumneavoastra estimati ca nu va merge la fel de bine?

Intr-o perioada de criza, cum este aceasta, serviciile merg. Sunt, in acelasi timp, domenii care merg mai slab sau chiar se blocheaza. In acest moment piata imobiliara este destul de afectata iar noi avem afaceri in acest segment. Nivelul tranzactiilor a scazut, cam la 20% din ce se intampla in vremurile bune, in schimb, domeniul hotelier merge. Nu asa cum ne-am dori, dar merge.

Ce inseamna nu asa cum v-ati dori? Cat de afectat este turismul hotelier?

Discutam de un recul de aproximativ 20% fata de ceea ce trebuia sa se intample, nu neaparat fata de ceea ce s-a intamplat anul trecut, pentru ca, teoretic, ar fi trebuit sa creasca in continuare businessul. Noi, ca tara, mai avem mult pana sa ajungem la un nivel de stabilitate.

La fel si in domeniul imobiliar. Mai avem foarte mult de construit, pentru ca e un deficit foarte mare iar multe dintre locuintele deja construite nu ofera conditii. Suntem pe ultimul loc in ceea ce priveste suprafata locativa. Este suficient de lucru, inclusiv pe renovari ale cladirilor vechi.

V-ati gandit sa inchideti anumite afaceri care nu mai merg?

Nu. Le-am reorganizat, eventual le-am restructurat, dar, de inchis, nu se pune problema.

Dar le-ati lasat in stand-by, pana va trece criza?

Avem un proiect care a coincis cu perioada rece, de iarna. Un proiect pentru o cladire mixta, office si mall, la care am oprit lucrarile.

Rin Grand Hotel a devenit o baza pentru evenimente, asa cum v-ati propus cand l-ati construit?

Da, fara discutie! Avem cea mai importanta infrastructura: 42 de sali, cea mai mare sala are 1000 de locuri. Rin Grand are aproape jumatate din capacitatea de sali de conferinte din Bucuresti. S-au organizat foarte multe evenimente importante la noi si se vor mai organiza in continuare. Din acest punct de vedere sunt multumit.

Ce pondere au evenimentele in profiturile hotelului?

Cam 50- 55%, ceea ce e putin atipic. In general, raportul ar fi undeva la 65% pe partea de cazare, 30-35% pe partea de evenimente si restaurante. La noi procentul e diferit pentru ca am dezvoltat aceasta capacitate a hotelului.

Care este profilul omului de afaceri care va avea de suferit de pe urma actualei crize economice? Cel care a facut investitii foarte mari?

Intr-adevar ar putea fi o problema pentru cei care au facut investitii majore si au luat credite foarte mari de la banci. Stim foarte bine ca banii s-au scumpit, s-au inasprit conditiile de creditare. Ar putea crea dificultati lipsa de lichiditati pe care o avem deja si, in consecinta, unii nu vor reusi sa-si plateasca ratele.

E foarte clar, insa, ca aici se va face diferentierea intre cei care stiu sa faca afaceri si cei care nu. In perioada trecuta, lucrurile mergeau de la sine si nu trebuia sa fii foarte bine pregatit in afaceri. Exigentele nu erau asa de mari. De multe ori oferta era sub cere si asa se face ca te multumeai cu ceea ce primeai.

Acum lucrurile s-au inversat. Cine este foarte bun ramane si, din pacate, multi vor fi nevoiti sa-si inchida businessul.

Ce inseamna foarte bun? Care este profilul omului de afaceri care va avea succes pe timp de criza?

Cel care a reusit sa construiasca business-uri solide, care nu a mers pe o singura nisa, cum a fost cazul multora care faceau doar tranzactii cu terenuri sau doar speculatii imobiliare. S-a dus vremea lor!
Cine a construit un business solid si performant va avea de lucru in continuare.

Ati declarat, mai demult, ca piata imobiliara va mai ramane o oportunitate pentru dezvoltatori inca 15 ani. Contextul s-a mai schimbat si segmentul a decazut destul de mult in ultima perioada. Cand vor intra banii in piata?


Doar in situatia in care vor disparea banii din piata se va ajunge la un blocaj. Romania mai are mult de construit atat timp cat exista cerere si sunt si bani. Eu sunt convins ca lucrurile isi vor reveni, chiar daca nu ca inainte.

In cat timp?


Intr-un an, un an si jumatate, maxim 2. Din pacate, o mare problema sunt terenurile care au ajuns la preturi nejustificat de mari. Aici vor fi corectii serioase pentru ca e o suprafata enorma, daca ne referim numai la Bucuresti, si pe mai mult de jumatate din ea nu se va construi niciodata nimic.

Cu cat credeti ca au fost supraevaluate terenurile?

Cel putin dublu.

La cat estimati ca a scazut valoarea portofoliului dumneavoastra de afaceri imobiliare?

Terenuri nu avem foarte multe, in jur de 50 de hectare, pe care le-am luat la preturi foarte bune la vremea respectiva, deci nu cred ca vor fi modificari majore. Apartamentele le vindem la 1100 euro mp, preturi corecte, foarte bune, deci nu putem discuta de modificari majore. Per total, un 10-15% ar putea fi o evaluare corecta.

Ce pierderi estimati pentru 2009?

Ne-am dat seama de criza undeva prin octombrie, decembrie si bugetele pentru 2009 le-am facut destul de realist, unele sub anul trecut.

Silviu Prigoana a declarat ca preturile locuintelor, inaintea crizei, erau mult umflate si ca un pret corect pentru un apartament nou, cu doua camera, ar fi de 40 000 de euro. Cum comentati?


Nu contest faptul ca pe undeva erau umflate preturile. Pana la urma, piata este reglata de cerere si oferta. E relativ usor de calculat pretul unei locuinte, pornind de la investitia in teren, in cladire si in utilitati. O estimare ar fi de 700-800 de eur mp, in medie.

Dar Silviu Prigoana a construit ceva sa stie preturile? Asa isi poate da cu parerea oricine despre orice. E bine sa intrebati pe cineva avizat, pentru ca sunt anumite persoane care se pricep la toate si la nimic. Intotdeauna este bine sa fie ceruta parerea unora care au si facut ceva, nu doar au invatat la scoala. In modul acesta puteti obtine informatii reale.

Cat estimati ca vor mai scadea apartamentele?

Preturile nu vor scadea foarte mult, pentru ca nu mai au unde, ma refer la aprtamentele noi. Probabil se duc cel mult la nivelul investitiei. Mai jos de atat nu se va duce nimeni, decat cei care sunt disperati, pentru ca nimeni nu vrea sa piarda, si, in cel mai rau caz, conserva investitia si o reiau cand lucrurile revin la normal.

Nimeni nu va vinde in pierdere. Poate doar punctual, din 100 de apartamente, 20 le dai sub pretul de cost iar pe celelalte le dai la un pret peste. La o medie iesi pe profit.
Daca ne referim la apartamentele vechi, acolo se vor duce preturile mai jos, la fel si la terenuri.

Vom asista la falimente pentru ca dezvoltatorii nu si-au planificat cum trebuie proiectele?

Asistam deja. Din pacate, presa ia informatii de la persoane neavizate si lucrurile se duc mai departe de dragul audientei. Inainte de criza, totul era pozat si arata mai bine decat in realitate. Toata lumea voia sa se apuce de imobiliare, ceea ce nu este, pana la urma, o reactie normala.

Acum lucrurile merg prost si se dramatizeaza pana acolo incat toata lumea este speriata, nu stie ce se intampla, ce se va intampla. S-a creat un blocaj deloc sanatos pentru economie. Fiecare incearca sa-si puna banii bine, sa nu-i cheltuiasca, de frica , si tocmai asta creaza un blocaj financiar, urmat de cel economic.

In 2008 planuiati sa investiti mai mult in presa scrisa printr-un tabloid si un cotidian generalist. Lucrurile nu stau prea bine pentru print. Spre ce va reorientati?

Ring-ul va implini in curand un an. Un ziar gratuit, 100 000 de exemplare, vom mari curand tirajul. Eu sunt multumit de modul in care functioneaza. Intr-adevar aveam in plan si un al doilea ziar, dar nu eram foarte hotarati, nici acum nu suntem, desi am achizitionat o tipografie. Intr-adevar lucrurile merg mai prost in presa scrisa, dar anul acesta vrem sa lansam o televiziune de nisa- de stiri.

V-a lasat Compact cale libera pentru Ring in momentul in care s-a retras?
Nu ma bucur de asta, dar e mai usor din moment ce nu ai competitori. Dar concurenta e benefica si ma mobilizeaza.

Vor mai avea oamenii chef de distractie in 2009? Cum va merge Waterpark?

Chef de distractie vor mai avea, intrebati-ma daca vor avea bani! Venim dintr-o perioada foarte incarcata, in care s-a muncit mult. Criza are si o latura buna, pentru ca ne da ceva mai mult timp si pentru noi. Eu sunt convins ca pe partea de distractie, Waterpark-ul nu va fi afectat sub nici o forma.

Interviu realizat de Oana Cazan.

Florin Pogonaru (AOAR) la The Real Estate Event: "Firmele din AOAR se uită la bazinul nostru mic și încearcă să înoate alături de pești mai mari"
Florin Pogonaru (AOAR) la The Real Estate Event: "Firmele din AOAR se uită la bazinul nostru mic și încearcă să înoate alături de pești mai mari"
Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a participat joi, 12 septembrie, la prima ediție a The Real Estate Event, evenimentul dedicat industriei...
Investiții majore pregătite de Familia Dedeman, în străinătate. Karina Pavăl: „Și companiile cu capital românesc pot investi și pot performa pe scena globală"
Investiții majore pregătite de Familia Dedeman, în străinătate. Karina Pavăl: „Și companiile cu capital românesc pot investi și pot performa pe scena globală"
Familia Pavăl își diversifică portofoliul de investiții. Karina Pavăl, „moștenitoarea imperiului Dedeman", fiica lui Dragoș Pavăl, a oferit noi informații, după achiziționarea unui...
#afaceri, #hotel, #imobiliare, #negoita, #piata, #profit, #rin, #ring , #stiri Silviu Prigoana

Curs valutar

1 EUR = 4.9744 RON

-0.0002

1 USD = 4.4504 RON

-0.0153
  1. Salariu de 4.000 de euro în România pentru un job cu concurență aproape zero. Angajatorii „umblă cu limba scoasă după ei!"
  2. Orașele spre care se îndreaptă dezvoltatorii imobiliari din cauza „blocajelor” în obținerea autorizației de construcție. „Mentalitatea din București se transmite” VIDEO
  3. Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
  4. De ce nu ies marii investitori imobiliari români în afara granițelor. "Vorbim de o piață tânără, cu un potențial imens" VIDEO
  5. Investițiile imobiliare românești în Europa: Ce ține piața pe loc de la extindere în afara granițelor. „Nu simțim la fel de mult dorința de a pleca peste hotare”
  6. România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
  7. Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
  8. Tinerii români preferă șomajul în locul unui job. "Așteptările lor nu pot fi îndeplinite". Ce sumă primesc de la stat absolvenții de liceu care stau acasă
  9. The Real Estate Event - ediție inaugurală de succes. Jucătorii de top din industria imobiliară care au urcat pe scenă, urmăriți de 120.000 de oameni online
  10. De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"