Romania pierde anual peste un 1 mld euro din cauza furturilor de energie

Marti, 31 August 2010, ora 12:40
1008 citiri
Romania pierde anual peste un 1 mld euro din cauza furturilor de energie

Romania pierde in fiecare an intre 1 si 1,4 miliarde euro din cauza furturilor de electricitate, a declarat marti directorul de tara al Nokia Siemens Networks, Dragos Chivu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Pierderile non-tehnice de energie sunt un fenomen raspandit. In fiecare an, Romania pierde intre 1 si 1,4 miliarde euro din cauza furturilor de electricitate. In prezent, 1,6 miliarde de oameni la nivel global nu au acces la retelele de electricitate (in afara retelei). Alti un miliard oameni nu au acces la retele electrice de slaba calitate", a declarat Dragos Chivu.

Potrivit acestuia, energia reprezinta un procent semnificativ din costurile operationale ale unui furnizor de servicii de comunicatii.

"Pe pietele mature, energia reprezinta pana la 10% din cheltuielile operationale cu reteaua ale operatorilor, in timp ce, pe pietele in curs de dezvoltare, procentul variaza intre 15 si 30%", a mentionat directorul de tara al Nokia Siemens Networks.

Totodata, in opinia lui Chivu, consumul de energie al furnizorilor de servicii de telecomunicatii creste, mai ales odata cu extinderea retelelor in zone in care nu exista sisteme de electricitate sau unde calitatea retelelor electrice nu este suficient de buna, asa cum se intampla in multe zone din Romania.

"Potrivit cercetatorilor independenti, aproximativ 86% din consumul de energie al unui operator de telecomunicatii mobile provine din reteaua radio, astfel ne concentram pe solutii pentru statiile de baza care contribuie la reducerea acestui nivel de consum", afirma Dragos Chivu.

Oficialul Nokia Siemens Networks mai spune ca furnizorii de servicii de telecomunicatii din Romania, asemenea celor din industria de profil din intreaga lume, incearca sa gaseasca noi modalitati de a-si reduce costurile operationale.

"Prin urmare, acestia devin tot mai constienti de faptul ca imbunatatirea eficientei energetice a retelelor poate stimula competitivitatea si profitabilitatea", a precizat Chivu.

De asemenea, acesta spune ca amprenta proprie a sectorului Tehnologiilor Informatiei si Comunicatiilor (ICT) este in prezent de 2% din emisiile globale si aproape se va dubla pana in 2020.

ICT si-ar putea reduce insa amprenta de dioxid de carbon de pana la cinci ori. 

#consum, #energie, #furturi, #siemens , #stiri Siemens