Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Valoarea intarzierilor la rambursarea TVA catre firme a urcat in februarie

Valoarea intarzierilor la rambursarea TVA catre firme a urcat in februarie

Valoarea deconturilor intarziate la rambursarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) catre firme crescuse in februarie cu 2,7% fata de ianuarie, la 1,62 miliarde lei (395 milioane euro), in timp ce numarul lor se redusese cu 386, la 2.042, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In ianuarie, erau inregistrate 2.428 de deconturi intarziate, in valoare de 1,58 miliarde lei. Din acestea, 589, in valoare de 350 milioane lei, aveau pana la 30 de zile de intarziere, iar 210, de 182 milioane lei, aveau termenul legal de solutionare depasit cu intre 31 si 60 de zile.

Un alt numar important de deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, respectiv 439, de 327 milioane lei, erau intarziate intre 3 si 6 luni.

Potrivit datelor ANAF, la 28 februarie existau si 80 de deconturi nesolutionate, cu termen mai mare de un an, a caror valoare se cifreaza la 71 milioane lei. In total, in februarie erau inregistrate 9.816 de deconturi de rambursare a TVA, dintre care 72,5% (7.121), in valoare de 1,8 miliarde lei, se aflau in termenul legal de solutionare, de 45 de zile.

De asemenea, 653 de deconturi, de 462 milioane lei, fusesera suspendate, conform statisticii ANAF. Recuperarea cu intarziere a sumelor de TVA este una dintre problemele majore cu care se confrunta companiile din Romania, aceasta afectand sever fluxul de lichiditati.

Pe 5 martie, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca vrea sa ramburseze in martie, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, TVA de 794,5 milioane lei (circa 194 milioane euro), din care 630,2 milioane lei vor fi restituite in trei transe, pe 8, 24 si 29 martie.

"Restituirea TVA va continua sa fie o prioritate a Ministerului Finantelor si doresc sa informez toti contribuabilii ca nu exista probleme de lichiditate care sa impiedice intrarea in parametrii legali de restituire a TVA-ului", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, citat in comunicat.

"Usurarea rambursarii TVA a fost doar un prim pas - avem in vedere un plan de monitorizare detaliata si corectie imediata privind sarcina fiscala si birocratica pe care statul o pune pe mediul privat. Intentia este ca in urmatoarele luni sa diluam aceasta povara pentru a mai da putin vant in panzele mediului privat", a adaugat Vladescu. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1699 ori
Citeste mai multe despreinarzieri rambursare tva