Taxarea proprietatilor la valoarea reala este iminenta

Marti, 16 Februarie 2010, ora 15:42
1968 citiri
Taxarea proprietatilor la valoarea reala este iminenta

Taxarea proprietatilor la valoarea lor reala avuta in vedere de Ministerul Finantelor este iminenta, pentru ca e nevoie de bani la buget, si necesara, pentru a nu creste alte impozite sau taxe, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al firmei de evaluare Darian, Adrian Crivii.

"Nu scapam de acest lucru pentru ca e nevoie de bani la buget, iar criza va accentua necesitatea ca povara fiscala sa fie corecta si pe umerii tuturor. Baza de impozitare trebuie sa fie reala", a spus Crivii, potrivit Mediafax.


Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat in luna ianuarie ca doreste taxarea proprietatilor la valoarea lor reala , ceea ce ar conduce la cresterea nivelului impozitelor "in zona miilor de euro", si ca cetatenii cu venituri reduse trebuie sa fie protejati de o astfel de taxare.


"Discutam despre taxarea proprietatilor. Si aici avem doua obiective. Unul este taxarea proprietatilor la valoarea lor reala. Astazi nu se intampla acest lucru. Din pacate proprietatile in Romania nu sunt taxate la valoarea lor reala. Taxarea proprietatilor ar presupune ca fiecare proprietate sa fie declarata la valoarea ei reala. Zona in care acest lucru nu se intampla este cea a locuintelor, a caselor, a terenurilor", a declarat Vladescu.


Vladescu a aratat ca majoritatea apartamentelor au, in prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, si de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro.


"E mai logic sa impozitezi proprietatile si nu munca sau sa cresti TVA-ul. In acest sens primariile trebuie sa identifice valoarea de piata a tuturor proprietatilor", a adaugat Crivii.


Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe cladiri este calculat in cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabila a imobilului, determinata in functie de suprafata locuintei, rangul localitatii, zona in care este amplasata cladirea si vechimea imobilului.


In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii, cota stabilita prin hotarare a consiliului local si care poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.

 

#impozit, #proprietati, #taxare, #valoare , #stiri Sebastian Vladescu