Ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale urmareste finantarea statului pe termen scurt, mai degraba decat intarirea disciplinei fiscale, masura care ar putea afecta negativ mediul de afaceri, a spus pentru NewsIn, secretaretarul general al Asociatiei Internationale de Fiscalitate.
Guvernul a adoptat recent actul normativ privind combaterea evaziunii fiscale, care prevede, printre altele, un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune si taxarea inversa a TVA la produse precum cerealele, legumele si produsele din carne.
"Statul va strange bani pe termen scurt, nu insa si pe termen lung. Este o solutie pe termen scurt, asta e incontestabil. Dar daca pentru stat doi ani reprezinta un termen scurt, pentru un contribuabil reprezinta faliment.
Desi, oficial, o procedura de rambursare a TVA trebuie sa dureze 45 de zile, in practica poate sa dureze si doi ani. De fapt, intrebarea este daca o mare parte dintre prevederile acestui proiect se adreseaza combaterii evaziunii fiscale sau strangerii de bani pe termen scurt", a precizat secretaretarul general al Asociatiei Internationale de Fiscalitate (IFA) Romania, Delia Catarama.
Pe langa efortul financiar suplimentar pe care vor trebui sa-l faca firmele care fac achizitii intracomunitare, masura incalca acquis-ul comunitar in domeniu, sustine reprezentanta IFA. "Un strain care ar face o achizitie intracomunitara in Romania si nu stie sa citeasca legea in limba romana va citi directiva europeana, iar potrivit acesteia, nu are nimic de platit.
Nu plateste nimic pentru ca a respectat directiva europeana, dar va constata ca in Romania trebuia platit", a mai spus Catarama. "Probabil ca va primi acea amenda intre 50.000 si 100.000 de lei, plus confiscare de mijloace de transport si marfa. Iar daca va da statul in judecata, pentru ca este contrar directivei europene, ma tem ca va castiga", a adaugat ea.
Initiativa Guvernului necesita un studiu initial in care sa fie analizate efectele acestei masuri, sunt de parere reprezentantii IFA. "Eu ma gandesc ca un impozit suplimentar sau o obligatie suplimentara mai mult creste tendinta contribuabilului cinstit de a merge catre evaziune.
Si atunci masura pe care noi am recomandat-o este intarirea controlului", a mai spus Delia Catarama, adaugand ca numarul inspectorilor fiscali in prezent este insuficient.
Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Ordonanta de Urgenta introduce un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune, care presupune "trecerea pe culoare specifice" si plata TVA sau a altor obligatii vamale si fiscale in puncte prestabilite.
Este instituita totodata taxarea inversa a TVA pentru produse precum cerealele, legumele, fructele, florile, carnea si produsele din carne sau zaharul si este introdus "registrul operatorilor intracomunitari", in incercarea de a elimina evaziunea in zona TVA. Magazinele duty-free vor plati anticipat TVA, accize si taxe vamale.