Metodele de calculare a deficitelor publice dezavantajeaza unele state membre

Marti, 17 August 2010, ora 23:35
1220 citiri
Metodele de calculare a deficitelor publice dezavantajeaza unele state membre

Metodele statistice utilizate pentru calcularea deficitelor bugetare si datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora, in raport cu tarile care nu implementeaza astfel de schimbari, apreciaza Ministerul Finantelor, potrivit Mediafax.

"Romania a semnat, in data de 6 august, alaturi de alte opt state membre, o scrisoare deschisa adresata presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, si comisarului european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn.

In scrisoare se atrage atentia asupra faptului ca metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora, in raport cu statele membre care nu implementeaza astfel de reforme", se arata intr-un comunicat al MFP.

Reformele au ca obiectiv sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii, in contextul presiunilor puse de imbatranirea populatiei din diferite state membre.

Semnatarii scrisorii apreciaza ca ar trebui imbunatatit modul de calcul al deficitului bugetar si al datoriei publice, tinandu-se cont de noile reforme din sistemul de pensii, pentru ca datele raportate prin notificarea fiscala sa fie comparabile.

Initiativa apartine Poloniei si a fost sustinuta de Romania, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia.

"Un subiect important aflat pe agenda publica europeana este cel privind guvernanta economica, acesta fiind dezbatut de mai multe ori in cadrul Task Force-ului coordonat de insusi presedintele Consiliului European.

Reprezentantul desemnat in cadrul Task Force-lui de presedintele Romaniei, Traian Basescu, este ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. In cadrul grupului «sherpa» de pregatire a Task force-ului participa secretarul de stat Alexandru Nazare.

Astfel, Romania, impreuna cu Polonia, au sustinut constant in cadrul Task Force-ului tratarea in mod echitabil a statelor membre care implementeaza reformele in sistemul de pensii si a celor care nu au aplicat inca aceste reforme", se mentioneaza in comunicat.

Discutiile din cadrul acestui grup au fost generate in contextul crizei economico-financiare, care a condus la deteriorarea semnificativa a finantelor publice europene, prin deficite bugetare si datorii publice care depasesc cu mult valorile de referinta de 3% din PIB, respectiv 60% din PIB.

Presa internationala a relatat, marti, ca Romania si alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita schimbarea modului de calculare a datoriei de tara.

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru economie si politica monetara a confirmat primirea scrisorii si a aratat ca raspunsul va urma "in urmatoarele saptamani".

Potrivit Reuters, care citeaza ministerul ungar al Economiei, cele noua state au cerut sa se tina seama de costurile reformelor din sistemul de pensii in executia bugetara.

Una dintre primele reactii oficiale a venit de la guvernul german, care s-a aratat "foarte sceptic" in privinta propunerii, potrivit Bloomberg. 

Ce valoare a atins pensia medie lunară în România, în primul trimestru din 2024
Ce valoare a atins pensia medie lunară în România, în primul trimestru din 2024
Pensia medie lunară în România a atins valoarea de 2.418 lei, în primul trimestru al anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 13,8% față de trimestrul precedent. Creștere de...
#calculare, #deficit, #public, #sistem, #pensii , #stiri Sebastian Vladescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
  2. Hoții au furat primul transport de telefoane Realme GT 6. Lansarea dispozitivului, în pericol să fie amânată
  3. Samsung revine cu noi funcționalități în actualizarea One UI 6.1.1. Ce oferă gigantul tech
  4. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  5. Google Chrome lansează o funcție extrem de utilă, disponibilă pentru utilizatorii de Android
  6. Ce înseamnă Google? Surpriza din spatele numelui celui mai popular motor de căutare
  7. Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
  8. Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
  9. Un soft antivirus folosit și de mulți Români va fi interzis în SUA. Administrația Biden suspectează legături cu Rusia
  10. Apple pregătește iPhone 17 Slim, cel mai subțire și ușor model de până acum