"Achizitionarea avioanelor multirol nu implica plati din partea Romaniei in urmatorii 2 ani"

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 17:51
1115 citiri
"Achizitionarea avioanelor multirol nu implica plati din partea Romaniei in urmatorii 2 ani"

Presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, a declarat, miercuri, ca achizitionarea avioanelor multirol de catre Romania nu va implica plati imediate, el precizand ca va exista o perioada de gratie de doi ani, urmata de o reesalonare a platilor pe cinci-sapte ani, informeaza Mediafax.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, potrivit caruia nu sunt bani pentru achizitionarea avioanelor multirol, Canacheu a precizat ca, pentru aceste achizitii, solutiile financiare sunt in curs de negociere.

"Chiar daca ele nu sunt in fixate, la semnarea acestui acord interguvernamental nu va fi vorba de plati imediate.

Sunt perioade de gratie, se vorbeste de minim doi ani si de esalonari ale platilor pe alti cinci-sapte ani.

Deci nu vorbim de plati pe care statul nostru, bugetul nostru sa le faca in urmatorii doi ani", a spus Canacheu.

El a precizat ca cele doua comisii de aparare din Senat si Camera Deputatilor au luat act de solutia pe care Guvernul a transmis-o privind achizitionarea de avioane multirol si recomanda ca, in continuare, Guvernul sa ia toate masurile pentru finalizarea acesteia, astfel incat sa fie indeplinite obiectivele Armatei si ale fortelor aeriene.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, in 10 iunie, ca nu sunt bani pentru achizitia avioanelor F-16 si ca nu vede de unde ar putea da Romania 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru achizitii militare.

"Nu sunt bani pentru avioanele F-16 (...) Nu vad de unde ar putea da Romania 1% din PIB pentru achizitii militare", a spus Vladescu la postul tv The Money Channel.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat in martie propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 in uz, documentul urmand sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere si decizie.

Achizitionarea avioanelor F16 aprobata de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursa de zbor estimata la inca 10-15 ani, urmand sa ajunga in Romania in 2013. 

#avioane, # multirol, # plati , #stiri Sebastian Vladescu