Vladescu:Romania nu va fi pregatita sa adopte moneda euro in 2015

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 11:18
1764 citiri
Vladescu:Romania nu va fi pregatita sa adopte moneda euro in 2015

Romania nu va fi pregatita sa intre in zona euro in 2015, daca adoptarea monedei unice europene va fi conditionata de aceleasi criterii ca in prezent, a declarat Sebastian Vladescu, fostul ministru de finante.

Acesta a precizat ca are o opinie "mai zurlie", si anume ca toate statele membre sa adere automat la euro.

"Nu cred ca Romania va fi pregatita in 2015 sa adere la euro, in cazul in care zona euro va functiona si va impune aceleasi principii pe care le impune in acest moment...Eu am aici o opinie mai zurlie, ca sa spun asa. Cred ca zona euro ar trebui sa se extinda automat la orice stat membru, cu toate riscurile legate de acest proces, dar cred ca aceasta extindere a euro ar accelera integrarea statelor europene, pentru ca ea ar trebui sa presupuna la momentul extinderii politici fiscale si bugetare comune, care sunt absolut necesare pe langa cele monetare, pentru a avea o moneda functionala", a spus Sebastian Vladescu.

Fostul ministru de finante a mai mentionat, intrebat fiind daca o aderare automata la euro nu ar fi totusi riscanta in contextul financiar si economic actual, ca "Europa este un proiect ambitios, care presupune riscuri(...)Daca gandim in continuare in termeni nationali, s-ar putea ca varianta buna sa fie sa stam un pic pe margine si sa ne mai uitam, sa vedem ce se intampla. Daca ne gandim la proiectul european pe termen lung si la Romania ca membra a acestui proiect european pe termen lung, cred ca merita riscurile. Riscurile oricum exista, riscurile sunt in felul in care a fost gandit si implementat euro. Un pas inainte in regandirea acestui sistem este necesar".

Romania vrea sa adopte moneda unica europeana in 2015.

#Vladescu moneda euro 2015, #trecere moneda euro , #Ministru Finante