Comunitatea de printare 3D din Romania produce viziere gratuite pentru medici

Joi, 26 Martie 2020, ora 15:08
3518 citiri
Comunitatea de printare 3D din Romania produce viziere gratuite pentru medici

In plina criza de echipamente de protectie, Asociatia FabLab impreuna cu FormWerk si alte 50 de persoane fizice si juridice din toata tara, care detin imprimante 3D, produc viziere gratuite pentru medicii din Romania.

Designul pe care comunitatea din Romania il foloseste a fost creat de o companie de printare 3D din Cehia. Ministerul ceh al Sanatatii a aprobat proiectul, precum si folosirea vizierelor in toate spitalele din tara.

"Cand a ajuns epidemia de COVID-19 in Romania si am citit despre lipsa echipamentelor de protectie, am vrut sa ajut cumva medicii si m-am uitat, in primul rand, cum au reactionat colegii din industria 3D din alte state.

Asa am aflat ca in Italia au inceput sa produca valve pentru aparatele de reanimare, iar in Cehia viziere.

Mi-am dat seama ca avem capacitatea sa facem si noi aceleasi lucruri.

Am facut un apel pe pagina de Facebook a FabLab, unde am anuntat ca ofer gratuit servicii de taiere laser si spatiu de productie, iar apoi au inceput sa imi scrie colegi din toata tara ca vor si ei sa se implice.

Primul a fost Yannick, de la FormWerk. El ne-a pus la dispozitie imprimante 3D si materie prima (foi PETG, filament, elastice pentru fixare).

Pana acum, avem peste 800 de viziere produse", a declarat Alexandru Cristal, coordonator proiecte FabLab.

In sediul FabLab din Bucuresti a fost montata o adevarata ferma de imprimante de 3D, unde pot fi produse o multitudine de obiecte necesare doctorilor si sistemului medical.

"Sotia mea este medic, stiu de la ea cata nevoie de echipamente este in spitale.

Primul meu gand a fost sa fac pentru ea si colegii ei cateva viziere.

Apoi l-am contactat pe Alex si ne-am dat seama ca impreuna putem face chiar mai mult.

Avem o capacitate mare de productie, atat aici, in Bucuresti, cat si in alte hub-uri din tara.

Eu am dat in folosinta toate imprimantele pe care le aveam pe stoc, 15 in Bucuresti si alte cateva zeci in Satu Mare, unei companii care produce mobila, dar care, in perioada aceasta, ne ajuta cu vizierele. Problema noastra, acum, este materia prima.

Am cumparat atat cat am putut de pe piata din Romania, dar deja nu mai gasim, cererea este uriasa, iar preturile de pe piata din afara sunt mai mari", spune Yannick Bastian, Managing Director FormWerk Romania.

Cum puteti ajuta

Daca doriti sa sustineti proiectul FabLab si FormWerk, precum si productia de viziere pentru medicii din tara, puteti dona aici:

Asociatia FabLab, cu sediul in Bucuresti, Str. Splaiul Unirii, nr. 110, Bucuresti, Sector 4 (specificati "Donatie Covid-19")

Cod fiscal: 34577918

IBAN: RO46BTRLRONCRT0293479701, Banca Transilvania

Fondurile vor fi folosite pentru achizitia de materie prima, cutii de carton pentru trimiterea coletelor in tara, servicii de curierat etc.

In acelasi timp, Asociatia are nevoie de minim 4 voluntari, care sa:

centralizeze cererile;

centralizeze trimiterile;

curete piesele taiate cu laser;

ambaleze coletele.

Adresa atelierului FabLab este Blvd. Theodor Pallady, nr. 57, Bucuresti, Sector 3 (langa Ikea, statia de metrou Anghel Saligny).

Pentru mai multe informatii, le puteti scrie la contact@fablab.ro sau info@formwerk.ro.

#viziere gratuire medici, #imprimante 3D Romania , #Stiri Sanatate