Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Burse pentru medicii rezidenti si mariri salariale pentru profesorii debutanti, din 2014

Burse pentru medicii rezidenti si mariri salariale pentru profesorii debutanti, din 2014


Medicii rezidenti vor beneficia, de anul viitor, de burse in valoare de 100 sau 150 de euro, iar salariile profesorilor debutanti vor creste peste rata inflatiei prognozata pentru anul viitor, a declarat marti, la Antena 3, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.

"Medicii rezidenti vor beneficia de burse si profesorii bugetari vor beneficia de cresteri salariale mai mari decat rata inflatiei, substantial mai mari. Bursa pentru medicii rezidenti va fi de 100 sau 150 de euro, impozabil. Sunt 14.100 de medici rezidenti in spitalele din subordinea Ministerului Sanatatii si din subordinea autoritatilor locale. Anvelopa pentru cresterea salariala este de 500 milioane lei. Din aceasta suma 220 milioane lei vor fi pentru cresterea salariului minim. Diferenta o alocam catre aceste categorii socio-profesionale. Impactul bugetar este intre 80 si 120 milioane lei la rezidenti, in functie de cat va fi bursa, 100 de euro sau 150 de euro. Diferenta o vom da in sistemul de invatamant. Saptamana viitoare vom da cresterile si cifra exacta a beneficiarilor", a explicat Chitoiu.

Bugetul pentru 2014 va fi "construit" saptamana viitoare

Acesta a precizat ca in negocierile cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala nu au fost stabilite cheltuielile pe fiecare minister in parte, ci au fost negociate "cifrele mari, macroeconomice, cat sa alocam pentru invatamant, cat pentru sanatate".

"Saptamana viitoare, in urmatoarele doua saptamani, o sa construim bugetul pentru 2014", a spus ministrul Finantelor.

Daniel Chitoiu a mentionat, totodata, ca anul viitor salariul minim va creste de la 800 lei la 900 lei, in doua etape: de la 800 la 850 lei de la 1 ianuarie si de la 850 lei la 900 lei de la 1 iulie, iar pensiile se vor majora cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit ultimului raport al Fondului Monetar International, inflatia va continua sa scada in 2014, pana la 3% la finele anului. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2534 ori