Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Studiu:

Actualizarea listei medicamentelor compensate ar genera un impact pozitiv de aproximativ 0.5% din PIB

Actualizarea listei medicamentelor compensate ar genera un impact pozitiv de aproximativ 0.5% din PIB


Societatea romaneasca va castiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decat cheltuielile in urmatorii trei ani cu actualizarea listei medicamentelor compensate, arata un studiu realizat de Institutul de Prognoza al Academiei Romane, cu sustinerea Local American Working Grup, dat publicitatii miercuri.

Studiul releva faptul ca, prin cresterea accesului la medicamente de ultima generatie in urmatorii trei ani, pacientii vor castiga aproximativ 75.000 de ani de viata activi datorita tratarii cu succes a afectiunilor, prelungirii duratei de viata a pacientilor cu afectiuni cronice si prin evitarea deceselor.

Astfel, in primi trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pietei de catre noile molecule si indicatii, putand varia intre 216 si 486 milioane de lei.

Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproape 0,5% din produsul Intern Brut datorita recastigarii sau mentinerii nivelului de productivitate al pacientilor, releva acelasi studiu.

De cealalta parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecarii pacientilor sau evitarii deceselor ar putea ajunge la trei miliarde de lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1290 ori