Morgan Stanley analizeaza fuziunea Romtelecom-Cosmote si listarea pe bursa

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 15:40
2174 citiri
Morgan Stanley analizeaza fuziunea Romtelecom-Cosmote si listarea pe bursa

Banca de investitii a fost aleasa pentru evaluarea beneficiilor fuziunii companiilor Romtelecom si Cosmote si listarea pe bursa a societatii nou create in comparatie cu alte optiuni posibile, conform NewsIn.

"Selectia s-a realizat pe baza acordului dintre actionarii Romtelecom, OTE si MCSI, din 1 iulie 2011, de a angaja consultanti pentru procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa sau orice alte optiuni posibile).

Aceasta banca va incepe negocierea contractului aferent cu Romtelecom", se spune intr-un comunicat transmis vineri de Romtelecom.

La inceputul lunii august, Romtelecom anunta ca a selectat firma de avocatura Stoica& Asociatii pentru a oferi consultanta in privinta optiunilor de listare a companiei, fie direct pe bursa, fie dupa fuziunea cu Cosmote.

Tot atunci, se facea precizarea ca, in continuare, Romtelecom va proceda la selectarea si angajarea bancii de investitii de reputatie internationala, care va realiza studiul privind optiunile mentionate, ce urmeaza sa fie finalizat in decembrie 2011. Acest proces de selectie urma sa fie incheiat in jurul datei de 1 septembrie 2011.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a stabilit, la inceputul lunii iulie, impreuna cu reprezentantii grupului grec OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, un calendar comun pentru listarea pe bursa a participatiunilor, care se va realiza in 12 luni.

Ministerul roman al Comunicatiilor si Societatii Informationale anuntase inca de anul trecut ca vrea sa-si valorifice participatia de 45,99% de actiuni pe care o detine la Romtelecom si inaintase in acest sens o oferta grecilor de la OTE, actionarul majoritar al Romtelecom.

In luna mai a acestui an, OTE a transmis MCSI ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, "din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii".

Astfel ca statul roman si oficialii OTE au decis sa mearga mai departe cu procesul de listare, dar si cu fuziunea Romtelecom cu Cosmote.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) - 45.99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.

#romtelecom, #cosmote, #fuziune romtelecom cosmote, #listare bursa romtelecom, #piata capital, #morgan stanley , #stiri Romtelecom