Societatea mixta Romgaz-Gazprom va putea inmagazina 6 miliarde mc gaze

Luni, 01 Iunie 2009, ora 16:27
3165 citiri
Societatea mixta Romgaz-Gazprom va putea inmagazina 6 miliarde mc gaze

Societatea mixta Romgaz-Gazprom, ce ar urma sa fie infiintata in septembrie, va dezvolta capacitati de inmagazinare de 5-6 miliarde mc gaze, dintre care putin peste doua miliarde mc gaze va fi capacitatea depozitului de la Roman-Margineni, a declarat luni ministrul Economiei, Adriean Videanu, potrivit Newsin.

"Ca urmare a vizitei pe care am facut-o la Moscova (n.r. 20-21 mai), am semnat deja primul acord de dupa 1989, de colaborare directa intre Romgaz si Gazprom. Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare intre Romgaz si Gazprom, inclusiv infiintarea unei societati mixte cu participare 50% Romgaz si 50% Gazprom, in ceea ce presupune atat depozitarea gazelor in Romania, dar si valorificarea acestora in diverse posibilitati: vanzarea directa, investitii impreuna in cogenerarea de inalta eficienta", a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit lui Videanu, acest acord nu va scadea pretul gazelor, insa va scadea proportia dintre gazele importate si cele din productia interna.

"E un pas important in ceea ce inseamna colaborarea dintre cele doua societati, importante in ceea ce presupune securitatea energetica in aceasta parte a Europei. O astfel de colaborare ar putea fi pentru o perioada de 30 de ani de aici incolo. Discutii pe aceasta tema s-au mai purtat si in ultimii doi ai, fara sa se materializeze nimic", a adaugat Videanu.

Ministrul Economiei a precizat ca una dintre solicitarile partii ruse a fost realizarea statiei back-to-back de la Isaccea, astfel incat producatorii de energie din Rusia sa tranziteze Romania catre destinatii precum Grecia, Turcia, Serbia, importatori de energie.

"Eu sper sa avem 5-6 miliarde metri cubi, capacitati de inmagazinare impreuna, numai depozitul de la Margineni (n.r. din judetul Neamt) are o capacitate de putin peste doua miliarde mc. Nu putem da ca sigur termen de infiintare pentru societatea mixta luna septembrie, insa este ceea ce noi ne propunem. In septembrie, ne-am propus o intalnire cu ministrul rus al energiei, Serghei Shmatko, cand vom semna un alt Memorandum de colaborare", a afirmat Videanu.

In prezent, Romgaz si Petrostar Ploiesti elaboreaza studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, urmand ca acesta sa implice si consultanti si specialisti ai Gazprom, in ideea de a creste increderea in cele doua companii, tinandu-se cont si de expertiza pe care Gazprom o are din acest punct de vedere, a mai spus Videanu.

Ministrul a precizat ca discutiile de la Moscova cu reprezentantii Gazprom nu au avut nicio conotatie politica. "A fost una tehnica, aplicata, probabil am stiut sa ne prezentam oferta", a subliniat Videanu.

Acordul de colaborare a fost semnat de directorul general al Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, si de presedintele Gazprom Export, Aleksandr Medvedev.

Adriean Videanu anuntase inca de saptamana trecuta ca producatorul national de gaze Romgaz si cel mai mare producator de gaze naturale din lume, Gazprom, vor forma o societate mixta, pentru a construi in Romania depozite de inmagazinare a gazelor si termocentrale.

"Romgaz si Gazprom vor avea o relatie directa, de lunga durata, vor forma o societate mixta pentru realizarea unor depozite de inmagazinare si pentru productia de energie electrica. In doua luni, oportunitatile de cooperare identificate cu autoritatile de la Moscova vor constitui suportul unui Memorandum de colaborare Romania - Rusia", a mentionat atunci ministrul Adriean Videanu.

Romania foloseste in sezonul rece gazele inmagazinate in timpul verii, in depozitele Romgaz

Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii. Anul trecut, Romania a consumat 17,3 miliarde mc gaze, in crestere cu un miliard mc gaze fata de consumul din anul anterior.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica).

Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz). Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului.

Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.

Capacitatea totala de lucru a celor sase depozite operate de Romgaz este de 2,760 miliarde mc gaze.

Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile. Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz. 

 

#consum, #energie, #gazprom, #inmagazinare, #romgaz , #stiri Romgaz