Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen reduce estimarea PIB pe 2012

Raiffeisen reduce estimarea PIB pe 2012

Romania va avea o crestere economica de 1,5% anul acesta, insa cresterea PIB-ului va fi de 2,7% in 2012, si nu 3,5%, cat fusese estimarea initiala, conform datelor publicate de Raiffeisen, relateaza Mediafax.

"In Romania, activitatile economice au incetinit in trimestrul doi. Productia industriala a scazut in ultimele cateva luni, iar increderea in industrie s-a redus, din cauza numarului mai mic al comenzilor", se arata intr-o analiza a Raiffeisen.

In conditiile in care datele economice recente din zona euro si Statele Unite alimenteaza temerile privind o noua recesiune, iar exporturile Romaniei in zona euro reprezinta 60% din total, Raiffeisen a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea PIB-ului in 2012.


Banca noteaza ca cererea interna si investitiile nu vor avea capacitatea sa compenseze declinul exporturilor Romaniei, situatia fiind asemanatoare pentru Bulgaria, unde Raiffeisen anticipeaza un avans al PIB de 2,5% pentru ambii ani.


Guvernul Romaniei se asteapta pentru acest an la o crestere economica de 1,5% si pentru anul viitor la un avans de 3,7%.


Raiffeisen a revizuit totodata estimarea privind evolutia leului fata de euro, anticipand un curs mediu de 4,21 unitati pentru un euro in acest an, fata de estimarea din iunie de 4,17 unitati pentru un euro.


Pentru 2012 este asteptat un curs mediu de 4,19 lei pentru un euro, fata de prognoza anterioara de 4,08 lei pentru un euro.


Raiffeisen a revizuit in scadere si prognoza privind PIB-ul Europei Centrale si de Est.


Pentru Europa Centrala, estimarea a fost redusa la 3,2% pentru acest an si 2,7% in 2012, de la 3,3%, respectiv 3,7%.


Dintre tarile Europei Centrale, Ungaria a avut cea mai dezamagitoare evolutie a PIB in primul semestru, iar Raiffeisen a redus estimarile privind cresterea economica la 2% pentru acest an si 1,5% pentru 2012.


Raiffeisen a revizuit in scadere si prognoza pe 2012 pentru Cehia, Polonia si Slovacia, din cauza perspectivei dificile a principalilor parteneri comerciali din zona euro. Pentru Cehia este asteptat anul viitor un avans economic de 1,9%, pentru Polonia de 3,4%, iar pentru Slovacia de 3%.


Europa de Sud-Est, regiune unde sunt incluse si Romania si Bulgaria, va avea un avans al PIB de 1,8% in acest an si de 2,5% in cel viitor, fata de estimarile anterioare, de 1,9%, respectiv 4,5%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1467 ori