"Expunerea fondurilor de pensii private pe actiuni va ajunge la 13% in martie"

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 11:27
1185 citiri
"Expunerea fondurilor de pensii private pe actiuni va ajunge la 13% in martie"

Expunerea fondurilor de pensii private pe piata de capital la sfarsitul lunii martie ar putea ajunge la 12-13%, in crestere fata de nivelul de la finele lui februarie, de 10%, a spus joi Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, citat de NewsIn.

In februarie 2009, expunerea pe actiuni a fondurilor era de numai 1%.

Potrivit estimarilor administratorilor de fonduri, piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei la 2,5% din salariul brut, si la circa circa 5 milioane de participanti, estimeaza administratorii de pe piata pensiilor private.

Pe de alta parte, Radu Craciun anticipeaza ca activele fondurilor private de pensii vor ajunge la 2,2 miliarde euro la sfarsitul lui 2012.

Totodata, directorul Eureko Pensii constata ca administratorii de pensii sunt descurajati de gradul de maturitate al pietei romanesti, de aceea fondurile de pensii prefera sa investeasca in actiunile din pietele straine de capital.

"Ritmul in care aceste fonduri administrate privat creste este mult mai ridicat decat ritmul maturizarii pietei de capital romanesti.

Bursa se vede din ce in ce mai mica din perspectiva fondurilor de pensii private, deoarece din pacate capitalizarea ramane pe loc", apreciaza Craciun.

El subliniaza faptul ca in actualul ritm de crestere al pietei de capital fondurile de pensii ar detine in 5-6 ani tot free-float-ul de pe bursa. 

#fonduri, # pensii, # private, # actiuni , #stiri Radu Craciun