Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Activitatea RADET Bucuresti, concesionata din 2012

Activitatea RADET Bucuresti, concesionata din 2012

Concesionarea activitatii Regia Autonome de Distributie a Energiei Termice din Capitala va avea loc in 2012, concesionarul fiind obligat sa aduca infuzie de capital in regie, se arata in strategia energetica a municipiului Bucuresti, care va fi votata saptamana viitoare, informeaza Newsin.

Printre masurile propuse in strategie, care vor intra pe ordinea de zi la urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), se numara si eliminarea, pana in 2012, a subventiei generale, care ar urma sa fie inlocuita cu o schema de subventii acordate pe criterii sociale.

In hotararea CGMB privind strategia energetica se mai arata ca aceasta masura, impreuna cu concesionarea cu aport de capital a serviciului de furnizare a energiei termice in Bucuresti, precum si aducerea acestuia la un nivel de calitate comparabil cu un sistem performant, vor avea un impact pozitiv asupra bugetului municipalitatii, degrevandu-l de un efort investitional de aproximativ de trei miliarde de euro in urmatorii 10 ani.


Intarzierea cu cinci ani a aplicarii strategiei ar putea duce la o gaura tot de trei miliarde de euro in bugetul Primariei Capitalei, estimeaza edilii.


Imbunatatirea calitatii serviciului include, printre altele, introducerea unui concept de furnizare a caldurii si apei calde "la cerere", care sa inlocuiasca conceptul actual "cand este disponibil", se mai arata in strategie.


Pentru reducerea facturii la populatie, strategia identifica drept principala cale reabilitarea termica a locuintelor, prin care se pot face economii de 45% la consum.


Altfel, tot saptamana viitoare, CGMB ar putea vota crestera pretului gigacaloriei pentru consumatorii casnici din Capitala la 124 de lei, de la 119.


Pretul real al gigacaloriei in Bucuresti este de 298,61 de lei, din care 173,89 lei pretul producatorului ELCEN (care produce cea mai mare parte a energiei termice in Capitala), la care se adauga 124,72 lei pretul de distributie si transport al RADET.


Din acest pret, populatia in prezent doar plateste 119 lei. Restul pana la 298,61 lei reprezinta subventie, din care 76,83 de lei ar trebui, confom legii, sa fie subventionat de guvern, iar 102,78 lei, de catre primarie.


Pana acum, insa, guvernul si municipalitatea nu au anuntat clar daca la iarna vor mai acoperi integral sau doar o parte din aceasta subventie.


Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la inceputul lunii mai ca de subventii ar avea nevoie doar 46-48% dintre bucuresteni, restul urmand sa plateasca pretul integral.


Primul serviciu public care a fost concesionat in Capitala este cel de apa si canalizare, de care se ocupa, din 2000, compania franceza Veolia. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2479 ori
Citeste mai multe despreradet bucuresti concesionare energie termica