Piata locala a constructiilor va ajunge la 22 mld dolari in 10 ani

Joi, 12 Mai 2011, ora 13:03
1623 citiri
Piata locala a constructiilor va ajunge la 22 mld dolari in 10 ani

Sectorul constructiilor va creste mai rapid decat PIB, la nivel global, in urmatorii zece ani, cand piata de constructii va avansa cu 4.800 miliarde dolari, la 12.000 miliarde dolari, iar cea din Romania se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu, precizeaza Mediafax.

"Romania va contribui cu 22 de miliarde de dolari americani la cresterea sectorului constructiilor in urmatorii 10 ani, a patra cea mai mare contributie din Europa Centrala si de Est, dupa cea a Rusiei, 117 miliarde de dolari americani, Turciei - 81 de miliarde de dolari, si Poloniei - 51 de miliarde de dolari, insa va avea o contributie mai mare la cresterea globala decat cea a Cehiei, 13 miliarde dolari, Bulgariei, 8 miliarde, a Ucrainei, 7 miliarde si a Ungariei, 5 miliarde dolari", se arata intr-un comunicat al PwC Romania.

Piata globala a constructiilor este estimata in prezent la 7.200 miliarde dolari.

Datele sunt incluse in raportul Global Construction 2020, realizat de Global Construction Perspectives si Oxford Economics si finantat de compania de servicii de consultanta PwC.

Potrivit informatiilor anuntate anterior de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii piata de profil a scazut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar in acest an se va incadra in cel mai bun caz in intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmand sa revina pe crestere in 2012.

"Constructiile vor deveni unul dintre cele mai dinamice sectoare economice in urmatorul deceniu", a declarat in comunicatul PwC Neil Blake, director de analiza economica in cadrul Oxford Economics.

Studiul arata ca Europa Centrala si de Est va fi a doua cea mai dinamica piata emergenta pentru sectorul constructiilor in perioada 2010-2015, avand o rata anuala de crestere de 7,9%, intrecuta doar de Asia de Est, cu 8,3%. Cresterea economiilor importante din Asia, precum si revirimentul pietei americane vor constitui factorii principali ai cresterii in sectorul constructiilor la nivel global in urmatorii 10 ani, potrivit autorilor analizei. 

"Sectorul constructiilor nu a inregistrat niciodata o astfel de crestere rapida, peste ritmul de crestere al Produsului Intern Brut global, crestere alimentata de superputerile economice emergente precum China si India, dar si de revirimentul constructiilor pe piata americana", a declarat in comunicat Graham Robinson, director Global Construction Perspectives.

Raportul mai arata ca in urmatorul deceniu sectorul constructiilor va genera cheltuieli de 97.700 de miliarde de dolari americani. 

Cresterea acestui sector in China, India si Statele Unite va genera mai mult de jumatate din cresterea globala anticipata de 4.800 de miliarde de dolari anual de pana in 2020. China si India vor fi cele mai dinamice piete emergente, luand in calcul populatiile in crestere, urbanizarea rapida, si cresterea economica puternica, toti acesti factori fiind stimulenti pentru sectorul constructiilor. 

Piata chineza, stimulata de cheltuielile guvernamentale anti-ciclice, a depasit piata americana in 2010, devenind cea mai mare piata de constructii din lume, si se va dubla in urmatorul deceniu, pana la o valoare anuala de 2.500 de miliarde de dolari in 2020, sau 21% din sectorul global al constructiilor. 

Raportul preconizeaza ca India va depasi Japonia pentru a deveni cea de-a treia cea mai mare piata a constructiilor pana in 2018. 

Statele Unite vor inregistra o crestere ciclica in sectorul constructiilor, ceea ce va duce la un ritm de crestere de doua cifre anual pe termen scurt atat pentru sectorul rezidential, cat si pentru cel nerezidential. Sapte piete - China, Statele Unite, India, Indonezia, Canada, Australia si Rusia, vor genera doua treimi din cresterea sectorului constructiilor la nivel global pana in 2020.

#piata constructii romania, #piata constructiilor, #piata locala constructii, #sector constructii , #stiri PWC Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9743 RON

0.0006

1 USD = 4.4737 RON

-0.0089
  1. Salariu de 4.000 de euro în România pentru un job cu concurență aproape zero. Angajatorii „umblă cu limba scoasă după ei!"
  2. Orașele spre care se îndreaptă dezvoltatorii imobiliari din cauza „blocajelor” în obținerea autorizației de construcție. „Mentalitatea din București se transmite” VIDEO
  3. Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
  4. România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
  5. De ce nu ies marii investitori imobiliari români în afara granițelor. "Vorbim de o piață tânără, cu un potențial imens" VIDEO
  6. Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
  7. The Real Estate Event - ediție inaugurală de succes. Jucătorii de top din industria imobiliară care au urcat pe scenă, urmăriți de 120.000 de oameni online
  8. Salariul mediu net, în creștere. Ce domenii au resimțit cele mai importante măriri: surpriza mare vine din sectorul mineritului
  9. Tinerii români preferă șomajul în locul unui job. "Așteptările lor nu pot fi îndeplinite". Ce sumă primesc de la stat absolvenții de liceu care stau acasă
  10. Implicați și stresați. Cum arată viața la muncă a angajaților români față de restul europenilor SONDAJ