Cel mai lung pod în arc din România a fost deschis. Unde se află bijuteria inginerească menită să elimine restricțiile de tonaj VIDEO

Luni, 27 Noiembrie 2023, ora 17:00
0 citiri
Cel mai lung pod în arc din România a fost deschis. Unde se află bijuteria inginerească menită să elimine restricțiile de tonaj VIDEO
Podul spectaculos are o lungime exactă de 593 de metri FOTO Facebook/ Irinel Scrioșteanu

Oficialii Ministerului Transporturilor au anunțat inaugurarea în cursul după-amiezei de luni, 27 noiembrie, a unui pod nou, care înlocuiește o structură ridicată în 1886.

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat, spune că Podul Dâmboviței a fost deschis oficial circulației rutiere începând cu ora 14.00.

Structura, potrivit oficialului de la Transporturi, este situată pe raza județului Argeș, pe DN73 Pitești - Brașov, traversând râul Dâmbovița.

"Acesta este 𝗰𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝗹𝘂𝗻𝗴 𝗽𝗼𝗱 𝗶𝗻 𝗮𝗿𝗰 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮, care va înlocui un pod foarte vechi din 1886, monument istoric, și care va reprezenta o variantă de ocolire a localității Podul Dâmboviței, preluând astfel traficul de pe traseul istoric Rucăr - Bran.

Principalele caracteristici și lucrări executate sunt:

✅️ primul pod metalic în arc de cerc cu calea de rulare la partea superioară construit în România;

✅️ rampele de acces din pământ armat au o înălțime de maxim 10 metri și o lungime de 593 metri;

✅️ subtraversarea rampei Pitești se face printr-un pasaj de beton armat cu lungimea de 15 metri și lățimea de 5 metri;

✅️ două intersecții cu DN73;

✅️ podul nou are o lungime de 170 metri și o înălțime de 31 metri;

✅️ lungimea totală a proiectului (podul peste râul Dâmbovița și rampele de acces) este de 760 metri.

Deschiderea acestui nou pod va elimina restricțiile de tonaj și de gabarit de pe DN73, redeschizându-se astfel traficul greu dintre Pitești și Brașov.

Valoarea totală a proiectului este de 46 milioane de lei, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene, prin programul POIM", a precizat Irinel Scrioșteanu.

...citeste mai departe despre "Cel mai lung pod în arc din România a fost deschis. Unde se află bijuteria inginerească menită să elimine restricțiile de tonaj VIDEO" pe Ziare.com

#podul dambovitei, #drum arges brasov, #pod in arc, #irinel scriosteanu , #Stiri Macroeconomie