Discuții cu furnizorii privind schema de plafonare. Peste 5 milioane de gospodării ar fi plătit doar 35 de lei la factura de energie

Luni, 30 Octombrie 2023, ora 15:17
0 citiri
Discuții cu furnizorii privind schema de plafonare. Peste 5 milioane de gospodării ar fi plătit doar 35 de lei la factura de energie
FOTO Unsplash

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a iniţiat luni dimineaţă o întâlnire cu reprezentanţii companiilor de furnizare a energiei electrice şi gazelor şi ai instituţiilor bancare implicate în schema de furnizare a energiei, pentru a identifica soluţii referitoare la schema de plafonare - compensare a preţurilor facturilor la energie.

"Încă de la începutul mandatului meu mi-am asumat să fac tot ceea ce trebuie pentru a putea păstra un preţ corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti. Soluţiile au inclus promovarea OUG 30/2023 prin care Ministerul Energiei a efectuat plăţi de peste 3 miliarde de lei pentru plata datoriilor către furnizori. De asemenea, săptămâna trecută, împreună cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, am găsit soluţia de a face plăţi atât din Fondul de Tranziţie, cât şi din alte surse legal constituite, ceea ce reprezintă angajamentul Guvernului României de a susţine sistemul energetic naţional prin toate instrumentele posibile. Prin întâlnirea de lucru de astăzi, Ministerul Energiei facilitează un cadru de parteneriat între companiile de furnizare şi instituţiile financiar-bancare pentru a facilita accesarea finanţărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenţii tripartite. Este nevoie de astfel de soluţii inovatoare pentru a putea asigura funcţionarea în condiţii optime a întregului sector energetic românesc", a precizat Sebastian Burduja, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Ministerul Energiei a făcut constant eforturi pentru compensarea furnizorilor şi pentru acoperirea diferenţelor de preţ, având ca obiectiv menţinerea unui preţ competitiv pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi evitarea problemelor de lichiditate în sistem.

În acest context, Ministerul Energiei susţine menţinerea acestor scheme de compensare - plafonare a preţurilor prin intermediul cărora peste 5 milioane de gospodării au plătit numai 35 de lei la factura de energie.

De asemenea, ministerul a creat această legătură între bănci şi furnizorii de energie pentru protejarea consumatorilor şi menţinerea preţurilor scăzute la energie pentru români şi companiile româneşti.

...citeste mai departe despre "Discuții cu furnizorii privind schema de plafonare. Peste 5 milioane de gospodării ar fi plătit doar 35 de lei la factura de energie" pe Ziare.com

#plafonare preturi energie, #factura energie, #sebastian burduja , #Stiri energie