Rekkers: SIF-urile bune pentru investitii

Joi, 11 Iunie 2009, ora 14:14
1508 citiri
Rekkers: SIF-urile bune pentru investitii

Societatile de investitii financiare (SIF) ar deveni o oportunitate buna de investitii, in cazul in care se va elimina pragul de detinere, considera directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, potrivit Newsin.

"Preturile sunt destul de jos, dupa ce au scazut foarte mult in ultima perioada, si SIF-urile au o detinere foarte interesanta in economia romaneasca, a spus Rekkers.

Bogdan Chetreanu, comisar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), spunea in mai ca ridicarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare pana la 5% nu este o solutie, ci eliminarea totala a pragului ar fi solutia fireasca.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, a spus ca ridicarea pragului de detinere a actiunilor la SIF-uri pana la 5% reprezinta o miscare care va duce la cresterea tranzactiilor si a cotatiilor SIF-urilor.

In prezent, pragul de detinere la SIF-uri a ajuns in justitie, dupa ce mai multi actionari ai SIF Oltenia (SIF5) au contestat in instanta constitutionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendarii drepturilor de vot in cadrul unei adunari generale.

De asemenea, actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat la mijlocul lunii martie ridicarea pragului de detinere de la 1%, pana la 5%, dar CNVM a respins masura SIF3.

Titlurile de stat in valuta ar ajuta bancile prin sporirea garantiilor acceptate de BNR

"Romania ar trebui sa fie mai integrata cu ce se intampla in afara tarii si ar trebui sa se accepte mai multe tipuri de intrumente drept colateral, cum ar fi cazul Olandei" a spus Rekkers.

Rekkers a subliniat ca Banca Transilvania are investiti pana in prezent peste 3 miliarde lei in titlturi de stat. El a mentionat ca, in cazul in care ministerul de finante va decide sa emita pe piata interna titluri de stat in valuta, acestea ar putea fi folosite de banci drept colateral la operatiunile repo de injectare de bani in piata, facuta de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a spus in 20 mai ca bancile au discutat la Bruxelles despre posibilitatea emiterii unor instrumente de investitii in euro pe piata romaneasca, precum eurobonduri si swap valutar, in conditiile in care mentinerea expunerii poate fi ingreunata de scaderea cererii de credite.

El a precizat ca discutiile au avut loc sub forma unui gentlemen's agreement si nu s-a pus problema unor conditionalitati, pentru ca nimeni de la Ministerul Finantelor Publice nu a fost prezent la intalnire.

Cele noua banci ai caror reprezentanti s-au intalnit la Viena cu oficiali ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

Bancile straine s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania avand ca reper nivelul de la finalul lui martie 2009. 

#bt, #cnvm, #detinere, #investitii, #prag, #sif, #stat, #titluri , #stiri Piraeus Bank