Petrom: Piata de carburanti va fi stabila in 2012

Miercuri, 10 August 2011, ora 15:32
2093 citiri
Petrom: Piata de carburanti va fi stabila in 2012

Mariana Gheorghe, CEO OMW Petrom, a declarat ca piata de carburanti si de gaze va fi relativ stabila in 2012, urmand sa depinda doar de evolutia economiei romanesti, conform NewsIn.

"In privinta pietei romanesti de carburanti si de gaze, vedem o relativa stabilitate, foarte mult depinzand de evolutia economiei si de cresterea economica din Romania. (...)

La nivel mondial, ne asteptam la o volatilitate a pretului titeiului, dar ca medie ne gandim la 90-110 dolari pe baril pentru 2011. In afara unui eveniment de magnitudine sau a unei recesiuni, acestea sunt premisele pe care le avem", a precizat Gheorghe.

Perspectivele macroeconomice ale Romaniei raman favorabile pentru moment, PIB-ul fiind de asteptat sa creasca in acest an cu 1,5%, potrivit raporului publicat miercuri de Petrom.

Salariile nominale ar trebui sa inregistreze o crestere progresiva, odata cu diminuarea riscurilor privind fluxul de numerar al companiilor. Acest lucru ar trebui sa conduca la redresarea treptata a consumului intern spre sfarsitul anului.

Directorul general executiv Petrom este de parere ca inghetarea preturilor la pompa nu ar fi de dorit.

"Asta ar insemna sa nu mai reducem preturile, lucru pe care l-am facut saptamana trecuta.(....) La aceasta ora lucram pe principii de cerere si oferta, pe competitie, iar preturile sunt determinate de cotatiile internationale la produsele petroliere si de politica fiscala pe care o are Guvernul Romaniei.

Ca sa va dau un exemplu, aceste produse, benzina si motorina, au crescut cu circa 25-26% in primul semestru al acestui an. Preturile la pompa, in lei, au crescut la benzina si la motorina cu 10-11%.

Exista o corelare care este determinata si de competitia locala, astfel ca sunt presiuni din punct de vedere al volumelor, iar toate acestea determina o evolutie mai temperata asupra preturilor la combustibil", a adaugat Gheorghe.

Grupul Petrom a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 1,744 miliarde lei, cu 14% mai mare fata de cel realizat in prima parte a anului trecut, de 1,526 miliarde lei, potrivit raportului publicat miercuri de grup.

De asemenea, vanzarile Petrom au crescut cu 23%, la 10,271 miliarde lei, comparativ cu vanzarile inregistrate in primele sase luni ale anului trecut, de 8,343 miliarde lei.

#petrom, #carburant, #gaze naturale, #mariana gheorghe, #pret benzina , #stiri Petrom