Lui Basescu ii pare rau ca nu s-a vandut pachetul Petrom

Joi, 11 August 2011, ora 09:13
1604 citiri
Lui Basescu ii pare rau ca nu s-a vandut pachetul Petrom

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri, intr-o intalnire cu presedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, Gerhard Roiss, ca "incepe sa ne para rau" ca statul nu a vandut pachetul sau de actiuni din companie cu 0,33 lei pe actiune, afland ca acestea s-au depreciat acum la 0,31 lei.

Basescu a discutat cu Roiss, care este si director general executiv al OMV, despre preturile actiunilor companiei, felicitandu-l pe acesta pentru cifrele inregistrate. In ceea ce priveste cotatia Petrom, seful statului a intrebat-o pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, despre evolutia companiei pe bursa, afland ca ultima cotatia este de 0,3180 lei/actiune.

"Incepe sa ne para rau ca nu am vandut cu 33 (0,33 lei / actiune - n.r.). Asteptam vremuri mai bune", a spus Basescu, zambind.

La sfarsitul lunii iulie, Traian Basescu a explicat ca amanarea tranzactiei pachetului din Petrom a fost si un semnal "politic", ca Romania nu este de vanzare "la pret de scrap" si nu e in situatia de a vinde "in disperare" pentru ca nu are bani, desi nu a fost varianta pe care a dorit-o.

"A fost un esec. Pe piata a fost un esec. Pentru noi a fost, sa spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost solutia corecta", a comentat presedintele.

Basescu a explicat ca pretul recomandat de consultanti pentru vanzarea intregului pachet a fost de 0,33 lei pe actiune, mergand pana la 0,34 sau chiar 0,35 lei.

Potrivit presedintelui, Guvernul nu a acceptat alt pret decat pretul mediu in ultimele 12 luni, care includea si un bonus, in conditiile in care pretul actiunilor Petrom pe BVB este de 0,39 de lei, iar Guvernul a cerut 0,3708 lei.

"Decizia a fost sa nu scadem sub acest pret dintr-un motiv simplu: Romania nu trebuie confundata cu tarile care trebuie sa-si vanda activele pentru a putea sa plateasca salariile si pensiile. (...)

Nu suntem in situatia sa vindem la orice pret si cred ca aici Guvernul a gandit foarte bine: Romania nu poate fi cumparata, sau active din Romania, la pret de scrap, cum sunt tarile in marile dificultate care acum vand la preturi foarte mici", a spus seful statului, precizand ca, pe de o parte, s-a urmarit si un "semnal politic".

#basescu, #pachet petrom, #vanzare petrom, #petrom , #stiri Petrom