Cat cotizezi la pensia privata obligatorie in functie de salariul pe care-l ai

Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:30
2506 citiri
Cat cotizezi la pensia privata obligatorie in functie de salariul pe care-l ai
Foto: Pixabay.com

De cand a fost initiat acest sistem de pensie privata obligatorie, in urma cu mai bine de 10 ani, romanii mai tineri ar fi trebuit sa isi asigure o parte din pensie printr-un procent care era rerutat catre Pilonul II.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cat cotizezi cu adevarat la pensia ta privata obligatorie.

In acest moment, cotizatia fiecarui participant ar fi trebui sa ajunga undeva la 6% din cele 25 de procente. Din pacate, cotizatia a fost inghetata, in urma cu cativa ani, asa ca acum nu trimitem catre pensia privata obligatorie decat 3,75% din salariul brut pe care-l avem.

In aceste conditii, este destul de simplu sa ne dam seama cati bani trimitem lunar catre Pilonul II.

Daca avem un salariu brut de 3.000 de lei, asta inseamna ca spre Pilonul II ajung, lunar, circa 112,5 lei. In cazul in care avem un salariu brut de 4.000 de lei, vom cotiza in fiecare luna cu 150 de lei, in timp ce pentru 5.000 de lei, salariu brut, cotizatia ajunge la 187.5 lei.

La fiecare 1.000 de lei in plus la salariu, cotizatia mai creste cu 37,5 lei. Astfel ca, la un salariu brut de 10.000 de lei, cotizantul va ajunge sa dea lunar 375 de lei catre pilonul II de pensie.

Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR

Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani

4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit

Depozitul cu dobanda progresiva sau depozitul cu dobanda la termen. Care este mai avantajos? ...citeste mai departe despre "Cat cotizezi la pensia privata obligatorie in functie de salariul pe care-l ai" pe Ziare.com

#cotizatie pensie privata, #cat cotizezi la pilonul II , #Stiri Pensii