Randamentul mediu pentru titlurile de stat, la un nou minim

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 15:23
1552 citiri
Randamentul mediu pentru titlurile de stat, la un nou minim

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni, in cadrul ultimei licitatii din ianuarie, certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni de aproape un miliard de lei, nivel similar cu valoarea programata, la un randament mediu de 7,88% pe an, un nou nivel minim din 2007 pana in prezent.

Mai exact, valoarea titluilor vandute a fost de 999,97 milioane de lei. Randamentul maxim a fost de 7,99% pe an, iar valoarea totala a cererii pentru titluri din partea bancilor comerciale s-a ridicat la 3,29 miliarde de lei.

Cea mai recenta operatiune pentru astfel de titluri a fost organizata pe 11 ianuarie, cand MFP a vandut titluri in valoare de 1,34 miliarde de lei, peste valoarea programata de un miliard de lei, la un randament mediu de 9,24%. Randamentul maxim acceptat la acea data a fost de 9,25% pe an.

Astfel, randamentul mediu pentru acest tip de titluri a scazut cu 1,36 puncte procentuale.

Incepand cu 19 octombrie 2009, randamentul mediu la titlurile de stat vandute de Ministerul Finantelor s-a situat la 10% si a ramas neschimbat pana la finele anului trecut, timp in care au fost organizate 13 licitatii.

De la inceputul acestui an, randamentul mediu a scazut treptat, la fiecare operatiune organizata.

Astfel, la prima licitatie din acest an, care a avut loc pe 7 ianuarie, randamentul s-a situat la 9,5% si a continuat sa scada si in cea de-a doua operatiune, cand bancile au cumparat certificate la sase luni cu un randament mediu de 9,24% pe an.

Randamentul oferit de catre MFP s-a diminuat si la a treia operatiune, de pe 18 ianuarie, cand MFP a vandut certificate de trezorerie cu scadenta la un an de 2,36 miliarde de lei, nivelul randamentului mediu situandu-se la 8,86% pe an, cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

Cea mai recenta licitatie a avut loc pe 21 ianuarie, cand Finantele au atras 500 de milioane de lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni din februarie 2008, cu scadenta pe trei ani, randamentul mediu situandu-se la 8% pe an, un nou minim al ultimilor doi ani.

Astfel, dupa primele cinci licitatii din acest an, Finantele au imprumutat circa 5,765 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, depasind nivelul programat pentru prima luna, de patru miliarde de lei.

Suma totala pe care MFP vrea sa o imprumute in primul trimestru de pe piata interna se ridica la 10-12 miliarde de lei, insa Finantele au in vedere si atragerea de bani de pe pietele internationale de capital in functie de evolutiile pietelor financiare si de oportunitatile oferite de acestea.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de catre Finante in 2009 se ridica la 64,7 miliarde lei, suma imprumutata fiind de peste cinci ori mai mare fata de valoarea de anul precedent, de 12,5 miliarde lei.

#randamentul, #fondurilor, #pensii, #private, #obligatorii , #Pensii private