Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pilonul II - Plasamentele in strainatate au ajuns la 29% din portofoliu

Pilonul II - Plasamentele in strainatate au ajuns la 29% din portofoliu

Fondurile private de pensii obligatorii si-au majorat in primul semestru plasamentele in alte state din UE, care au ajuns la 28,8% din portofoliu la finalul lui iunie, fata de 20% in decembrie 2008, cea mai mare parte a investitiilor externe fiind in valori mobiliare cu risc scazut si venit fix.

Astfel, 26,37% din valoarea plasamentelor fondurilor romanesti de pensii private obligatorii erau in obligatiuni corporative in alte state din Uniunea Europeana, 0,28% din bani erau investiti in titluri de stat emise de alte tari din UE, 2,12% in obligatiuni municipale din UE si doar 0,05% in actiuni din UE.

"La sfarsitul primului semestru, aproximativ 71,2% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de aproximativ 28,8% erau investitii externe", se precizeaza in buletinul semestrial publicat miercuri de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In privinta structurii investitiilor, cele mai mari plasamente continuau sa fie in titluri de stat, cu o pondere de 54,79% din total, urmate de obligatiunile corporative, cu 26,62% din activele investite, potrivit raportului.

Depozitele bancare reprezentau 7,59% din plasamente, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale insumau 6,69%, obligatiunile municipale 3,58%, actiunile 3,65%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) - 0,70%.

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,57 miliarde lei (374,06 milioane euro) la sfarsitul lui iunie, in crestere cu 9,49% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 892 ori
Citeste mai multe desprefonduri pensii pilon private stat titluri