Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum poti verifica daca angajatorul ti-a virat banii de pensie

Cum poti verifica daca angajatorul ti-a virat banii de pensie

Pensia privata obligatorie reprezinta directionarea unui procent de 2% din contributia pentru asigurarile sociale (10,5%) catre fondul de pensii privat ales de angajat. Asadar, pensia privata obligatorie nu presupune plati suplimentare catre un fond de pensii administrat privat, ci doar o redirectionare a banilor care acum sunt platiti la stat.

Orice angajat care a inceput acum mai bine de un an sa contribuie la pensia privata obligatorie - cunoscuta sub numele de pilonul II - poate verifica pe adresa www.apapr.ro daca angajatorul sau i-a virat contributia lunara pentru pensia obligatorie si implicit pentru pensia publica.

"De mentionat ca, la pensia obligatorie, este vorba doar de "cartea de munca", adica suma pentru care se calculeaza CAS pentru bugetul public de pensii.

De exemplu, un angajat care are un salariu pe cartea de munca de 1.588 lei si caruia angajatorul i-a virat contributia in fiecare luna - in perioada mai 2008 - septembrie 2009 -, are acum in cont 589 lei.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1249 ori
Citeste mai multe despreasigurator contributie pensie privata suma