Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Venituri pentru care nu se platesc contributii la pensii in 2013

Venituri pentru care nu se platesc contributii la pensii in 2013


In 2013, contributia angajatului la sistemul public de pensii este de 10,5%, in timp ce angajatorul datoreaza la sistemul de asigurari sociale contributii diferentiate de 20,8%, 25,8% sau 30,8%, in functie de conditiile de munca: normale, deosebite si, respectiv, speciale.

Exista, insa, anumite venituri care sunt exceptate de la plata contributiilor la pensii datorate de angajat si angajator, ele nefiind cuprinse in baza de calcul a acestora.

Potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal, sunt scutite de plata contributiilor la pensii indemnizatiile lunare de neconcurenta prevazute in contractele individuale de munca si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, suportate de angajator sau de la Fondul national de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

De asemenea, sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale atat ajutoarele lunare, cat si platile compensatorii care se acorda personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

Afla mai multe despre veniturile pentru care nu se platesc contributii la pensii in 2013 pe Avocatnet.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2350 ori