Cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei a fost inaugurat în România. Poate alimenta cu energie electrică 100.000 de gospodării

Marti, 31 Octombrie 2023, ora 14:39
0 citiri
Cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei a fost inaugurat în România. Poate alimenta cu energie electrică 100.000 de gospodării
Parc fotovoltaic FOTO European Energy

Cel mai mare parc fotovoltaic din România şi din sud-estul Europei, întins pe o suprafaţă de aproximativ 170 de hectare, a fost inaugurat marţi, 31 octombrie.

"Astăzi sărbătorim un moment important în dezvoltarea energiei solare în ţara noastră. Acest parc fotovoltaic cu dimensiuni impresionante nu doar că ne ajută să facem faţă provocărilor energetice ale prezentului, dar ne deschide şi uşi către un viitor mai sustenabil şi mai luminos. Beneficiile acestei inaugurări sunt numeroase şi au un impact semnificativ asupra României", a declarat Marius Negru, secretar de stat în Ministerul Energiei, la evenimentul de inaugurare al parcului fotovoltaic construit în localitatea Rătești, județul Argeș.

Directorul Executiv al Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA), Andrei Manea, a subliniat faptul că industria fotovoltaică din ţara noastră este în permanentă dezvoltare.

"Am făcut nişte studii (...) prin care estimăm că în orizontul anului 2030 vom avea în jur de 45.000 de colegi în industria fotovoltaică doar, separat de ceea ce poate să facă şi industria eoliană. Acesta este un scenariu mediu în care vedem 45.000 de angajaţi permanenţi în industria fotovoltaică, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este o chestiune foarte importantă, lucrăm în acest sens împreună cu diverşi parteneri (...). Nu mai suntem o tehnologie nouă, nu mai suntem ca acum 12-13 ani când se montau primele panouri fotovoltaice", a precizat Andrei Manea.

Despre proiectul de la Răteşti şi perspectivele energiei regenerabile au vorbit şi reprezentanţii companiilor care au realizat investiţia.

"Vedem modul în care sectorul energiei regenerabile se dezvoltă în România. (...) Piaţa românească este o piaţă cheie în sud-estul Europei şi se străduieşte să atingă obiectivele pentru anul 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră", a spus Bogdan Asanache, country manager al companiei Econergy Balkan.

"În ultimii doi ani am finalizat construcţia celui mai mare parc fotovoltaic nu doar din România, ci din sud-estul Europei. Este (...) începutul unei noi ere în energia din România", a spus, la rândul său, Favi Stelian, reprezentantul companiei Nofar Energy Romania.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est a fost inaugurat în cadrul primei ediţii a Solar Open Day.

Parcul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 170 de hectare de teren, în intravilanul comunei Răteşti din judeţul Argeş. Lucrările au început în anul 2022 şi au fost finalizate după 18 luni, în septembrie 2023, investiţia ridicându-se la peste 100 de milioane de euro.

În parc au fost montate 135.000 de panouri, cu o putere totală instalată de 155 de megawaţi. Parcul fotovoltaic de la Răteşti ar putea alimenta 100.000 de gospodării.

...citeste mai departe despre "Cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei a fost inaugurat în România. Poate alimenta cu energie electrică 100.000 de gospodării" pe Ziare.com

#parcuri fotovoltaice, #proiect energie eoliana, #parc ratesti , #Stiri energie