Fitch si mai cum?!

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 19:49
5823 citiri
Fitch si mai cum?!

Dincolo de faptul ca abunda in banalitati si truisme, ultimul raport al agentiei de rating Fitch demonstreaza mai mult ca oricind cit de prafuite sunt lentilele prin care unii analisti privesc spre Romania.

Daca bancherii sunt deja haituiti pe strazile Londrei, de protestatarii adunati acolo de summitul G20, nimeni inca nu i-a luat la bani marunti pe dascalii care ani de zile au dat note de trecere - ba chiar cite un A plus - repetentilor care astazi singereaza pe Wall Street.

Marile agentii de rating, de tipul Fitch sau Standard and Poor's, s-au inselat dramatic in toate evaluarile facute inainte de declansarea crizei economice, iar acum se grabesc sa sufle in iaurtul estic.

Romania este plasata de acesti analisti - la pachet - intr-o regiune in care exista cel putin doi cartofi fierbinti.

Primul este Ungaria vecina, al doilea este Polonia. Este limpede ca poate exista un negativ efect de contaminare, de vreme ce printre marii investitori straini de la Bucuresti, Budapesta sau Varsovia gasim cam aceleasi state. Insa absenta cvasitotala a necesarelor nuante conduce la severe erori de diagnostic.

In vreme ce zlotul si forintul tuseau zdravan la bursele monetare, leul romanesc se intarea pe fondul asteptarilor pozitive vizavi de acordurile cu FMI, BIRD, BEI, etc.

Nu trebuie sa-ti bubuie capul de inteligenta economica pentru a scrie intr-un raport ca se va diminua creditarea (in treacat fie spus, deja s-a intimplat), de vreme ce se asteapta o comprimare a PIB cu trei sau patru procente intr-un scenariu pesimist.

Insa a privi cu o ipocrita ingrijorare un sistem bancar in care creditele indoielnice (restante, sub observatie, etc) inregistreaza un procent de putin peste 6 la suta din total, este aproape amatorism.

In primul rind, pentru ca DEJA criza s-a declansat de un an si o crestere a acestui procent s-a produs in toata lumea, cu o dinamica mult mai accentuata in alte state decit in Romania (cel putin deocamdata).

In al doilea rind, chiar intr-un climat economic normal, de crestere a PIB, acest procent variza in statele dezvoltate si stabile undeva intre 5 si 8 la suta.

Macar momentan - si nu avem nici un motiv sa prespunem ca evolutiile pe termen scurt vor fi abrupte in aceasta privinta - nu exista, asadar, nici un motiv rezonabil de "ingrijorare".

La fel, este cel putin rautacios sa ai asteptari anxioase vizavi de capacitatea administratiei de la Bucuresti de a pune in aplicare unele prevederi din viitorul memorandum de imprumut cu FMI, cita vreme acel memorandum inca nici macar nu a fost semnat, darmite aplicat.

Intr-o perioada de criza, banii devin nu doar scumpi, ci si rari. Orice firma decide sa investeasca intr-o fabrica din Romania, nu o va face la ea acasa, adica in SUA, UK sau Franta.

Mai exista si reflexul amputarii costurilor prin migrarea spre acele piete care asigura o forta de munca mai ieftina. Ne amintim scandalul iscat de Nokia, atunci cind managerii au decis sa-si ia talpasita din Germania si sa vina in tara noastra.

In aceste conditii, agentiile de rating sunt un ideal bau-bau ale carui analize sunt numai bune de speriat potentialii investitori in "Estul salbatic".

Este clar pentru toata lumea ca nici acordul cu FMI&BIRD si nici vreun leac miraculos nu va scapa Romania de furtuna care bintuie in jurul globului. Perioadele de turbulenta/volatilitate nu doar ca nu sunt depasite, dar se pot accentua in acest an, pe intervale mai lungi sau mai scurte de timp.

Insa asemenea "recomandari", mai ales girate de institutii de talia Fitch, pot avea efectul pervers de a spori ele insele dificultatile prin care va trece economia romaneasca.

Probabil ca mai devreme sau mai tirziu cineva o sa-si puna necesarele intrebari si vizavi de competenta celor care dau note, nu doar a "scolarilor" din banci.

In SUA, de pilda, se pare ca erorile de diagnostic medical au ucis in ultimele doua decenii circa 8 milioane de oameni (mai mult decit cele doua razboaie mondiale la un loc). Cite victime au lasat/lasa in urma asemenea "analize", inca nu si-a suflecat nimeni minecile si a inceput sa socoteasca.

#chirovici, #criza, #fitch, #rating , #Editorial