Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O delegatie a CE va sosi in martie in Romania, pentru discutii privind viitoarele reactoare 3 si 4

O delegatie a CE va sosi in martie in Romania, pentru discutii privind viitoarele reactoare 3 si 4

O delegatie a Comisiei Europene (CE) va sosi la sfarsitul lunii martie in Romania, pentru discutii privind viitoarele reactoare 3 si 4 pe care tara noastra urmeaza sa le construiasca la Cernavoda, a declarat pentru NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

"Comisia Europeana a solicitat detalii tehnice si economice privind viitoarele reactoare pe care vrem sa le construim la Cernavoda. La unele din intrebarile lor vor raspunde specialistii de la EnergoNuclear, iar la altele proiectantul AECL. Canadienii de la AECL (Atomic Energy of Canada Limited) sunt cei care detin licenta de proiectare, pe partea de tehnologie, si la unele chestiuni numai ei pot raspunde, de-asta s-a intarziat un pic cu raspunsurile pe care CE le astepta", a precizat Budulan.


Initial, reprezentantii CE trebuiau sa vina in Romania in decembrie 2009, vizita amanata pentru ianuarie 2010 si ulterior pnetru martie 2010.


Delegatia este formata din reprezentanti ai Directiei Generale de Transport a Energiei, a Comisiei Europene.


Acestia vor sa vada exact cum si unde vor fi construite reactoarele 3 si 4, pentru ca apoi sa se exprime cu privire la acest proiect.


Delegatia intentioneaza sa mearga la fata locului sa vada anvelopele deja existente la centrala de la Cernavoda.


Totodata, membrii delegatiei se vor informa si in legatura cu situatia actuala a Unitatilor 1 si 2 a singurei centrale nucleare din Romania.


CE este interesata de stadiul proiectului reactoarelor 3 si 4, de finantarea care va fi folosita, precum si ce se va intimpla cu deseurile radioactive care vor rezulta in urma acestor noi reactoare si de personalul care va lucra acolo.


In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si ar trebui sa se incheie la 30 septembrie 2010.


Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 754 ori