Roubini: Statele europene trebuie sa suplimenteze mecanismul destinat sustinerii zonei euro

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 14:44
1761 citiri
Roubini: Statele europene trebuie sa suplimenteze mecanismul destinat sustinerii zonei euro

Statele europene trebuie sa suplimenteze fondurile mecanismului destinat sustinerii economiilor cu probleme financiare din zona euro, daca vor sa evite destramarea uniunii monetare, apreciaza economistul american Nouriel Roubini, citat de publicatia Le Monde, preluata de AFP, informeaza Mediafax.

Roubini, cunoscut pentru previziunile sale mai mult pesimiste, considera ca sunt veridice mai multe scenarii privind depasirea crizei din zona euro.

"In primul, ideal, ajutoarele acordate prin intermediul Fondului european de stabilitate financiara reusesc sa rezolve problemele zonei euro si sa calmeze investitorii. In acest scenariu, dupa opinia mea, vor trebui pusi pe masa mai multi bani", a afirmat Roubini.

Cancelarul german Angela Merkel a repetat vineri ca Fondul de 750 de miliarde de euro, infiintat in primavara, dispune de resurse suficiente.

Al doilea scenariu prevede o integrare fiscala mai profunda in zona euro pentru rezolvarea problemelor structurale ale regiunii.

"Va fi necesar, insa, ca unele state sa renunte la o parte din suveranitate, ceea ce va fi dificil in special pentru Irlanda si Germania", a spus economistul.

A treia optiune este aceea a restructurarii datoriilor suverane ale tarilor cu probleme, ceea ce va presupune ca mai multe state sa iasa din uniunea monetara.

Restructurarea datoriilor ar putea fi cea mai buna solutie pentru reducerea presiunilor pentru anumite state, a mai spus Roubini, care considera ca situatia financiara a Frantei este la fel de rea ca si cea a Spaniei sau Portugaliei.

 

#datorii, #euro, #fond, #restructurare, #roubini, #zona , #stiri Nouriel Roubini