Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Recesiunea a trecut de cea mai dificila perioada

Recesiunea a trecut de cea mai dificila perioada

Nouriel Roubini, unul dintre putinii economisti care au anticipat magnitudinea crizei financiare, a declarat, joi, la New York, ca cea mai grea perioada a recesiunii a luat sfarsit, insa guvernul Statelor Unite trebuie sa introduca un nou program de stimulare economica, pentru a reduce somajul.

Titratul economist, presedinte al RGE Global Monitor, considera ca SUA are nevoie de un al doilea pachet de masuri de stimulare, pana la sfarsitul acestui an, pentru a combate cresterea ratei somajului, care se apropie de 10%, maximul ultimelor trei decenii, potrivit Reuters, informeaza Mediafax.

Economiile dezvoltate "au depasit greul" sau se apropie de acest moment, insa relansarea va fi "anemica", iar Statele Unite vor ramane in recesiune pentru tot restul anului, a aratat Roubini.


"Exista o luminita la capatul tunelului, Statele Unite si economia mondiala trec prin momentul de «bottoming out».


Iar aceasta luminita nu reprezinta, macar de data asta, un tren care se apropie", a afirmat Roubini in cadrul unui seminar organizat de guvernului din Chile la New York.


El a adaugat ca, din multe puncte de vedere, "ce-i mai rau a trecut" in ceea ce priveste conditiile economice si financiare.


Bursele au reactionat pozitiv dupa aparitia unor informatii in presa potrivit carora Roubini ar fi declarat ca recesiunea se va incheia in acest an, iar perspectivele economice s-ar fi imbunatatit.


Economistul a aratat, insa, joi seara, intr-un comunicat, ca "in pofida acestor informari de presa, opiniile mele nu sunt diferite de ceea ce am afirmat anterior si au fost scoase din context".


Roubini a mai spus, la New York, ca piata fortei de munca din Statele Unite va continua sa se deterioreze pana la finele acestui an, iar noul program de stimulare s-ar putea ridica la 200-250 miliarde de dolari.


Administratia Obama deruleaza, in prezent, un pachet de masuri de 787 miliarde de dolari, introdus la finele anului trecut.


Roubini antncipeaza cresterea ratei somajului peste pragul de 10% pana la sfarsitul lui 2009, cu efecte negative severe asupra cererii interne si sectorului de retail.


Rata somajului s-a plasat, in luna iunie, in Statele Unite, la 9,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1692 ori
Citeste mai multe desprepachet recesiune roubini stimuli sua