Poate fi salvata zona euro?

Luni, 01 Februarie 2010, ora 15:37
1793 citiri
Poate fi salvata zona euro?

Intai Grecia, apoi Portugalia. Ce tara din zona euro va fi urmatoarea care sa aiba grave probleme fiscale? Pentru a se asigura ca raspunsul la aceasta intrebare va fi "nici una", liderii din regiune au inceput pregatirile pentru a ajuta, in premiera, un stat membru.

Este mai mult decat sigur ca atat Grecia, cat si Portugalia vor avea nevoie, mai devreme sau mai tarziu, de sprijin financiar. Insa aceste doua tari sunt destul de mici incat sa nu puna in pericol existenta zonei euro.

Astfel, adevarata problema, cred analistii, este Spania. Ca si Grecia, Spania s-a confruntat cu o pierdere a competitivitatii, intr-un moment in care se baza aproape exclusiv pe piata imobiliara pentru crestere, un "balon" care s-a spart. Dar, spre deosebire de Grecia, al carei Guvern a inceput, chiar daca putin cam tarziu, sa ia masuri, cel din Spania este, inca, in faza de negare.

Economistul Nouriel Roubini, printre putinii care au prezis criza economica, este de parere ca, daca Spania va avea probleme similiare, ar putea pune capat zonei euro.

Totusi, ce se poate face pentru a nu se ajunge in acel moment? Potrivit analistilor de la Financial Times, exista trei masuri esentiale, care ar trebui luate pentru salvarea zonei euro.

Prima dintre acestea ar fi un sistem transparent pentru managementul crizelor, iar sprijinul acordat Greciei ar putea deveni un model in acest sens. Oricare ar fi acel sistem, toate guvernele trebuie sa fie de acord cu el si nu trebuie sa fie impus.

De asemenea, un sistem anticriza trebuie sa implice faptul ca tarile care beneficiaza de ajutor sa accepte o partiala lipsa de suveranitate, iar, pentru asa ceva, este nevoie ca sistemul sa aiba sprijin politic la scara larga, din partea tuturor statelor membre.

Reducerea deficitelor, cheia supravieturii

Pentru a rezolva aceasta problema, ar trebui sa actioneze nu numai tarile cu deficit mare, gen Grecia si Spania, ci si cele cu surplus, cum ar fi Germania, unde ar trebui implementate politici pentru stimularea consumului, inclusiv o reforma a taxei pe venit.

Ministrii de Finante din zona euro, in frunte cu Jean-Claude Junker, presedintele grupului, ar trebui sa propuna masurile pentru a rezolva dezechilibrele.

Nu in ultimul rand, ar trebui revizuite propunerile privind monitorizarea fiscala.

Potrivit analistilor, sistemul financiar este, in continuare, cea mai mare amenintare la adresa stabilitatii economiei din zona euro. Astfel, nu are sens ca o uniune monetara sa aiba reglementari diferite pentru fiecare tara, acest lucru putand fi letal.

Pe langa cele trei masuri de mai sus, trebuie intarita si coeziunea politica si economica a zonei euro. Astfel, ar trebui mentinut un echilibru politic in cadrul Bancii Centrale Europene, care beneficiaza de respectul si increderea tuturor statelor membre. Prin urmare, o potentiala numire a germanului Alex Weber in functia de presedinte al BCE, asa cum isi doreste cancelarul german, Angela Merkel, ar putea reprezenta o "capturare" a puterii acestei institutii, cred unii analisti.

De asemenea, zona euro ar trebui sa se reprezinte in mod unitar in exterior, nu in mod individual. De exemplu, ar trebui sa existe un reprezentat al zonei in Fondul Monetar International, nu unul din Franta si altul din Germania, fiecare luptandu-se pentru pozitia sa.

Un ultim punct important ar fi refacerea pietei interne, care a suferit mult in timpul crizei economice. Aceasta ar fi cea mai mare oportunitate pentru Uniunea Europeana de a genera o crestere a productivitatii, de care are atata nevoie pentru mentinerea prosperitatii.

 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie, # zona euro, # deficite, # masuri, # sprijin, # criza, # monitorizarea fiscala , #stiri Nouriel Roubini