Vreme: Nokia isi muta fabrica in Rep. Moldova din motive strict economice

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 13:39
1812 citiri
Vreme: Nokia isi muta fabrica in Rep. Moldova din motive strict economice

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat joi ca Nokia a decis sa-si mute fabrica de la Jucu (judetul Cluj) in Republica Moldova, din motive "strict economice", iar compania ar urma sa aplice aceeasi masura si in alte tari. 

"Din cate stiu eu, este vorba de 90% din angajati, circa 1.900 de angajati. Aici e vorba de globalizare. Ne bucuram cand vin, ne suparam cand pleaca.

Dar un lucru este foarte clar si presedintele a subliniat la Constanta, intr-o conferinta: Europa trebuie sa devina si in Romania performanta.

Esti performant, poti sa faci fata. E vorba numai de performanta. Eu discut de societatea in ansamblu, nu mai e de gluma. Europa sociala trebuie sa devina Europa performanta", a spus Vreme, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, motivele economice sunt date de globalizare, iar in Republica Moldova mana de lucru este mai ieftina.

In opinia lui Vreme, decizia Nokia nu se refera doar la Romania, iar concernul "are ceva probleme" si isi schimba politica economica.

"Eu nu vreau sa intru in analiza deciziei lor, dar cand vorbim de domeniu, de resursa umana, vorbim de programatori, informaticieni, unde stam foarte, foarte bine (…)

Un lucru bun este ca ei (Nokia, n.r.) reloca la ora actuala", a explicat ministrul Comunicatiilor.

Totodata, Valerian Vreme a subliniat ca exista si companii din domeniul IT&C care ar vrea sa investeasca in Romania.

"Sunt si companii care vor sa vina in Romania: Huawei, Dell, ZTE. Cei care au venit la mine, toti, vor sa-si largeasca in Romania business-ul, vor sa-si deschida centre de dezvoltare.

Noi reprezentam pentru ei o resursa umana, acesta e punctul nostru forte", a mentionat ministrul Valerian Vreme.

Acesta a subliniat ca Ministerul Comunicatiilor lucreaza in prezent la un proiect de act normativ prin care sa acorde scheme de ajutoare de stat investitorilor din domeniu, precum facilitati legate de impozitele pe salarii.

"Documentatia a fost finalizata. Trebuie sa o discutam si cu celelalte ministere, sa vedem in ce masura primim sprijin si de la celelalte ministere", a adaugat Vreme.

Angajatii fabricii Nokia de la Jucu au fost anuntati de conducerea companiei ca fabrica va mai functiona pana la sfarsitul anului si ca oamenii vor fi platiti pana in martie 2012.

La finalul sedintei cu conducerea companiei, angajatii au primit cate o hartie prin care sunt anuntati ca vor primi si pachete compensatorii.

"Fabrica urmeaza sa functioneze pana la sfarsitul anului. Ne asteptam ca veti continua sa fiti angajati ai Nokia si sa fiti platiti pana la sfarsitul lunii martie 2012.

Veti beneficia de un pachet compensatoriu pe care il vom comunica imediat dupa ce vom finaliza consultarile. Pana la sfarsitul anului, vom continua sa muncim. Pentru aceasta am decis sa asiguram bonusuri suplimentare pentru dumneavoastra, in conditiile in care ne vom atinge standardele de eficienta si de calitate ca si pana acum", se afirma in scrisoarea catre angajati.

De asemenea, conducerea Nokia i-a sfatuit pe angajati cum sa discute cu ziaristii, spunandu-le ca, in cazul in care reporterii vor sa vorbeasca cu ei pot sa o faca, dand raspunsuri legate de sentimentele lor, dar i-a avertizat sa nu impartaseasca informatii confidentiale legate de companie.

Nokia a anuntat, joi, ca intentioneaza sa inchida capacitatile de productie din Cluj pana la sfarsitul anului 2011, intrucat fabricile Nokia de mare volum din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei, potrivit unui comunicat transmis joi de companie.

Aceasta este una dintre masurile prin care Nokia intentioneaza "ajustarea capacitatilor de productie si revigorarea operatiunilor de productie, pentru a servi mai bine reteaua globala de clienti, parteneri si furnizori". Compania estimeaza ca intentia de a inchide fabrica din Cluj, impreuna cu ajustarile din cadrul operatiunilor de distributie si livrare, vizeaza aproximativ 2.200 de angajati.

Schimbarile planificate in cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajati. "Aceste reduceri de personal vin in completarea masurilor anuntate in aprilie si sunt programate sa se produca pana la sfarsitul anului 2012.

In conformitate cu valorile companiei, Nokia va oferi angajatilor afectati de reducerile planificate un program complex de sprijin.

Nokia ramane hotarata sa acorde sprijinul sau pentru angajati si comunitatile locale pe parcursul acestei schimbari dificile", se arata in comunicat. Fabrica de la Jucu a fost infiintata in 2008, cu o investitie de 60 de milioane de euro. In 2010, fabrica a avut un profit de 43 de milioane de euro. Tot in 2010, Nokia a fost al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. 

#nokia pleaca din romania, # breme despre nokia, # nokia moldova, # nokia , #stiri Nokia