Nokia primeste cateva miliarde de dolari de la Microsoft

Luni, 14 Februarie 2011, ora 17:25
1840 citiri
Nokia primeste cateva miliarde de dolari de la Microsoft

Microsoft sprijina producatorul de telefoane mobile Nokia cu cateva miliarde de dolari pentru dezvoltarea si comercializarea de smartphone-uri dotate cu sisteme de operare ale companiei americane, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax. 

Nokia si Microsoft au incheiat saptamana trecuta un parteneriat prin care producatorul de telefoane mobile adopta Windows Phone ca principalul sistem de operare pentru aparatele sale.

Analistii apreciaza ca principalul castigator din aceasta colaborare va fi, insa, Microsoft.

Nokia va plati redevente in schimbul permisiunii de a utiliza Windows Phone, insa compania va beneficia de reduceri substantiale ale costurilor operationale, inclusiv ale celor cu personalul, deoarece nu va mai trebui sa cheltuiasca pentru dezvoltarea de unui software propriu, a declarat directorul general al companiei finlandeze, Stephen Elop.

El a mentionat ca platile care vor fi efectuate de Microsoft vor avea ca scop asigurarea succesului telefoanelor dotate cu Windows si vor acoperi, printre altele, cheltuieli de marketing si pentru cercetare si dezvoltare.

Nokia a pierdut teren in ultimii ani, din punct de vedere al tehnologiei, in fata Google, producatorul sistemului de operare Android, si Apple, care fabrica iPhone.

Cu toate acestea, compania a ramas cel mai mare producator de telefoane mobile in functie de numarul de aparate livrate.

Elop a parasit o pozitie din conducerea Microsoft pentru a prelua, in luna septembrie a anului trecut, conducerea producatorului de telefoane mobile.

"Microsoft apreciaza decizia noastra de a merge intr-o anumita directie, si nu in alta", a spus seful Nokia.

El a adaugat ca parteneriatul va permite companiei sa acceseze noi surse de publicitate. Producatorul de telefoane mobile a anuntat la sfarstul saptamanii trecute ca va reduce substantial numarul angajatilor in Finlanda si alte state, in conditiile in care compania isi modifica strategia de afaceri.

Nokia are in prezent 132.000 de salariati, din care 20.000 in Finlanda. In Romania, compania produce telefoane mobile la fabrica de la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca. 

#nokia, # microsoft, # sprijin financiar, # smartphonesistem de operare, # producator telefoane mobile , #stiri Nokia