Exporturile romanesti de software s-au majorat cu 10%

Marti, 22 Februarie 2011, ora 16:43
1747 citiri
Exporturile romanesti de software s-au majorat cu 10%

Exporturile romanesti de software si servicii IT s-au majorat cu 10% in 2010, la aproximativ 500 milioane euro, a declarat agentiei MEDIAFAX directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Valerica Dragomir, transmite Mediafax.

"Exportatorii romani de software estimeaza redresarea cifrei de afaceri a sectorului, dupa scaderea pronuntata din 2009, la nivelul intregii industrii. Estimarea pentru exporturile de software in 2010 este de aproximativ 500 milioane euro, ceea ce inseamna ca suntem peste nivelul din 2007, de dinainte de criza.

Anul 2008 a fost anul cel mai bun de pana acum, cu aproape 650 milioane euro la export", a spus Dragomir, care citeaza datele preliminare ale asociatiei.

Conform ANIS, evolutia este o consecinta directa a cresterii proiectelor in care sunt implicate companiile romanesti in ultimul an, atat ca volum, cat si ca numar.

Asociatia IT prognozeaza o evolutie interesanta si a pietei muncii, odata cu cresterea numarului de posturi anuntate pentru recrutare, pe baza declaratiilor companiilor din industria IT.

"Cea mai mare parte din exporturi este asigurata tot de dezvoltarea de solutii la cerere (outsourcing), in proportie de 90%. Restul sunt acoperite de produsele de securitate si de solutii de gestiune integrata (ERP) si de cele de gestiune a relatiilor cu clientii (CRM).

Ponderea serviciilor de outsourcing a crescut din nou in timpul crizei, desi volumul generat de produsele vandute era in crestere in anii 2007 si 2008.

Companiile romanesti sunt inca parteneri preferati pentru multi clienti externi, in special din zona vest-europeana si nord-americana, care cauta solutii de optimizare si eficientizare a proceselor proprii", a adaugat directorul executiv al ANIS.

Ea a adaugat ca cel mai mare exportator IT din Romania din 2010 a fost Nokia, citand date publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Anul trecut, mai multe companii romanesti au inregistrat cresteri semnificative ale operatiunilor, atat ale proiectelor castigate, cat si ale investitiilor, iar unele dintre firmele IT si-au extins prezenta regionala si si-au consolidat pozitia pe piata de tehnologie din Europa Centrala si de Est.

Interesul investitorilor straini pentru companiile romanesti este in crestere, fapt confirmat si prin anunturile recente referitoare la deschiderea unor reprezentante sau centre de dezvoltare ale unor companii multinationale, apreciaza asociatia IT.

Pentru acest an, ANIS estimeaza o crestere a exporturilor cu cel putin 10%.

"Chiar daca toata lumea este inca foarte prudenta in a da estimari pozitive pentru 2011, conform semnalelor pe care le avem din partea companiilor, cred ca putem prognoza continuarea cresterii pe volumul de exporturi, cel putin cu 10%, ca si in 2010.

Cred ca outsourcingul va fi din nou vectorul principal de crestere, dar speram ca, odata cu evolutia pozitiva pe pietele externe, care reusesc sa treaca de criza, cererea de produse sa revina si ea pe crestere", a mai spus directorul executiv al ANIS.

Conform asociatiei, oportunitatile pentru companiile romanesti de software si servicii sunt in crestere, pe masura ce economia globala este din ce in ce mai mult guvernata de tehnologie, cu o preocupare majora pentru cresterea eficientei si a vitezei de reactie in procesul de productie, interactiuni si decizii de management.

#exporturi, #servicii it, #software , #stiri Nokia