Dispare mirajul Nokia. 120 de clujeni vor fi concediati

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 13:43
2668 citiri
Dispare mirajul Nokia. 120 de clujeni vor fi concediati

Deschiderea fabricii Nokia de la Cluj a fost cea mai discutata investitie straina din Romania. Compania a schimbat fata orasului si a atras atentia lumii asupra Romaniei. Chiar daca nu este vorba despre fabrica, anuntul concedierii a 120 de angajati din Centrul de Cercetare si Dezvoltare Cluj zdruncina "fenomenul Nokia de la Jucu".

Planul Nokia de restructurare a 6.000 de posturi la nivel global afecteaza Romania mai repede decat ne asteptam. Compania a anuntat ca ar putea concedia 120 de angajati din Centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, activitatea unitatii urmand sa fie diminuata complet pana in aceasta toamna.

Pasul vine in urma noii strategii a grupului finlandez care are scopul de a reduce cu un miliard de euro cheltuielile operationale ale diviziei Servicii si Dispozitive.

Astfel, Nokia va trece prin cel mai amplu program de concedierii din ultimii 20 de ani, urmand sa dispara 6.000 de locuri de munca din totalul de 130.000 la nivel global. Decizia vine in urma unui parteneriat cu Microsoft.

"Reducerea de personal se estimeaza ca se va desfasura in etape, pana la sfarsitul anului 2012, in concordanta cu dezvoltarea portofoliului de produse si servicii ale companiei.

In acest interval de timp, Nokia intentioneaza sa isi extinda capacitatile de dezvoltare a dispozitivelor inteligente bazate pe platforma Windows Phone, gama extinsa de terminale mobile si portofoliul de servicii", se arata intr-un comunicat al companiei.

Operatiunile de cercetare si dezvoltare derulate in Olympia Business Center din Cluj, Centrul de Cercetare si Dezvoltare, vor fi derulate in alte centre Nokia din lume.

Fabrica nu e amenintata. Inca

Compania asigura ca nu sunt planificate schimbari la nivelul fabricii de la Jucu. Insa in mod clar decizia Nokia va genera nesiguranta in randul angajatilor fabricii.

Mai ales ca s-a vorbit si in trecut de faptul ca grupul finlandez a dovedit ca isi poate disfiinta sau reloca cu usurinta punctele de productie.

Fabrica de la Jucu a ajuns sa lucreze la capacitate maxima in luna iulie a anului trecut, dupa doi ani si jumatate de functionare.

Astfel, numarul de angajati a progresat de la 350, cati erau in prima perioada, la 4.000, pe masura ce s-a extins productia si a crescut complexitatea telefoanelor asamblate aici.

Investitia Nokia la Cluj s-a ridicat la 60 de milioane de euro.

#fabrica nokia de la cluj, #jucu, #nokia concedieri, #parteneriat nokia microsoft , #stiri Nokia