Imperiul lui Murdoch se prabuseste

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 18:44
2055 citiri
Imperiul lui Murdoch se prabuseste

Gigantul mass-media News Corp. este acuzat de mituirea politiei, interceptarea de convorbiri si obtinerea istoricului medical al fiului Prim Ministrului Marii Britanii. Printre altele. Acesta pare a fi inceputul sfarsitului pentru celui mai puternic om din media.

Pe 19 iulie, Rupert Murdoch va sta in fata unui comitet parlamentar britanic pentru a raspunde acuzatiilor de coruptie si spionaj aduse gigantului media pe care il conduce.

Structura dramei este binecunoscuta.

Un executiv sta in fata marilor legiuitori, avand de ales: o aparare tacuta sau o autoblamare pentru pacatele facute.

Murdoch, fiu de jurnalist australian, nu a ajuns in liga magnatilor media cerandu-si scuze in stanga si in dreapta.

Dar este poasibil ca de data aceasta sa  faca o exceptie.

Chiar daca doar o parte dintre acuzatiile emise impotriva unor jurnalisti de la News Corp. se vor adeveri, compania va fi vinovata in cel mai bun caz de management defectuos.

Printre acuzatii se numara interceptarea mesajelor vocale ale unei tinere care ulterior a fost ucisa, ascunderea probelor, mituirea politiei, obtinerea istoricului medical al fiului bolnav al Primului Ministru etc.

Tinand cont de minutiozitatea cercetarii la care este supusa acum compania, cu siguranta ca aceste acuzatii vor fi investigate indeaproape.

Marul bolnav

Lasand lucrurile sa degenereze atat de mult fara sa-si dea seama ca ceva este in neregula in News Corp., Murdoch a lasat ca divizia de ziare print sa pericliteze intregul imperiu.

Aceasta divizie a adus doar 3% din profitul inregistrat in ultimul trimestru.

Murdoch a decis sa se retraga din licitatia prin care dorea sa dea 12,5 miliarde de dolari pentru a lua controlul British Sky Broadcasting, cea mai mare televiziune contra cost din Marea Britanie.

Aceasta capitulare a creat un crater in strategia News Corp. de a-si consolida operatiunile digitale.

Membrii Casei Comunelor se intreaba acum daca News Corp. este in stare sa mentina si cele 39% din compania pe care deja o detine.

La Washington, doi senatori cer probe care sa arate daca reporterii lui Murdoch au incercat sa intercepteze convorbirile victimelor dezastrului de pe 11 septembrie si ale familiilor acestora.

Revelatia scandalului de la News Corp. nu este faptul ca jurnalistii pot fi lipsiti de deontologie. Este ca influenta News Corp. asupra mass-mediei vestice, si a culturii britanice, mai exact, este contagioasa.

Pe langa nenumaratele celebritati, figuri publice si victime a diverse tragedii a caror intimitate se pare ca a fost violata de jurnalistii de la News Corp., scandalul a scos la iveala ca mass-media britanica si puterea merg mana in mana.

Cameron, intr-o lumina proasta

Inainte de scandal, Prim Ministrul David Cameron era preocupat de implementarea celui mai puternic program de austeritate din istoria Marii Britanii.

Acum se straduieste sa explice de ce l-a angajat pe Andy Coulson, un fost editor al News of the World, si de ce a legat prietenii cu anturajul lui Murdoch.

"Politicienii britanici au inoculata ideea ca nu pot castiga alegeri daca nu au sustinerea lui Murdoch si a publicatiilor acestuia", spune Tim Bale, profesor de politica la Universitatea din Sussex, Marea Britanie.

"Integritatea lui Cameron este pusa sub semnul intrebarii, parand ca face parte dintr-un grup elitist care are atata imunitate incat poate face orice vrea. Si aici intra si inducerea in eroare a Parlamentului si a politiei".

Unde mai punem ca nicio persoana publica din Marea Britanie nu a fost innobilata de vreun scandal.

#david cameron, #mass media, #murdoch, #news corp, #rupert murdoch, #scandal murdoch, #top miliardari , #stiri News Corp