Niels Schnecker: Faceti impozitul general 8-10%!

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:17
5230 citiri
Niels Schnecker: Faceti impozitul general 8-10%!

" Toata lumea a zis <<ce bine suntem noi, in Romania, ca nu am facut cum au facut ungurii>>. Au marit TVA-ul la 25% si au micsorat pensiile. Cine va iesi primul din criza? Pariul meu este ca Ungaria. Sunt foarte multe companii care isi fac business-ul in Bulgaria si-l aduc in Romania gata taxat", a declarat omul de afaceri Niels Schnecker, intr-un interviu, acordat in exclusivitate pentru Bloombiz. In opinia acestuia, impozitul general ar trebui redus pana la nivelul 8-10%, iar TVA-ul, micsorat pana la 5% pentru produsele de baza si majorat, pentru toate celelalte, la 21%.

Vezi interviul pe Biztube.ro - Niels Schnecker: Faceti impozitul general 8-10%!

                                              - Niels Schnecker: Isarescu a avut dreptate

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut in primele luni din 2009, cu aproximativ 16%, potrivit datelor oferite de Ministerul de Finante. Cum comentati?

Este normal ca salariile sa creasca de la an la an. Ceea ce nu vad sunt investitiile. Pentru a putea mari salariile trebuie sa am un scop. Scopul, in momentul de fata, este doar marirea aparatului. Speranta este ca, poate intr-o zi, o sa vedem si investitii, pe de o parte. Pe de alta parte, nici unul din acesti functionari nu are in programul sau o modalitate de crestere a PIB-ului prin atragerea sau prin incurajarea investitiilor facute de catre mediul privat.

Am imprumutat 20 miliarde de euro de la FMI si UE. Ne ajung acesti bani sau va trebui sa ne mai imprumutam pentru a iesi din criza?

Cei 20 miliarde de euro, care sunt de la FMI si de la UE, nu se refera la iesirea din criza ci se refera la un program de stabilitate. Este modalitatea prin care BNR isi creste rezerva si prin acest lucru sa mentina o moneda constanta. Pe de alta parte, tot ca rezultat al acestui imprumut, BNR urmeaza sa dea bancilor dreptul sa retraga din rezervele minime obligatorii, pentru creditele mai mari de doi ani. Acest avantaj ar trebui sa dea drumul la creditare. A venit doar o parte din bani, a inceput un proiect in acest domeniu dar, momentan, nu vedem nici un fel de rezultate.

Sigur ca, in perioada de criza, orice guvern se imprumuta mai mult. Indiferent ca e guvernul SUA sau ca e al Romaniei. Problema este de unde te imprumuti si ce faci cu banii.

In Romania, din pacate, guvernul se imprumuta de la banci, ceea ce creeaza o competitie neloiala fata de mediul privat. Practic, "seaca" banii din banci in loc sa se duca in mediul privat. Evident ca orice bancher o sa prefere sa dea banii la stat decat sa-i dea in orice risc corporatist.

Guvernul ar trebui sa continue sa se imprumute. Ar trebui sa caute sa se imprumute de pe pietele de capital de afara. A doua problema este "ce facem cu banii?". In momentul de fata, ne imprumutam ca sa platim salarii. Eu as vrea sa vad ca ne imprumutam pentru a putea face partea de cofinantare pe proiectele care atrag fonduri europene astfel incat sa deschida economia orizontala.

Cat scade PIB-ul, in acest an ?


Acum trei luni, cand spuneam ca urmeaza sa avem un deficit anualizat de 6%, eram numit dusmanul poporului. Acum vad ca cei mai abili economisti ajung sa spuna ca 4% nu mai este rezonabil. Nu, nu este rezonabil. 6% mi se pare rezonabil. Chiar 6,5%, insa nu mult peste.

De ce nu exista nici un proiect public care sa creeze un efect de antrenare in economie, noi locuri de munca si sa asigure premisele de crestere ale unor sectoare economice?

Pentru ca nu face nimeni. Pentru ca nu-si dau seama ca, daca ar face aceste lucruri, este si in avantajul lor. Pentru ca, pana la urma ,aici este iesirea din criza iar ce avem, in momentul de fata, este practic un orizont de abis pentru ca, daca nu facem altceva decat sa cheltuim si pe masura ce cheltuim reducem potentialul de venit la bugetul de stat, punand capacul pe potentialul de dezvoltare al sectorului privat, la un moment dat, poti sa faci cate acorduri vrei cu ce sindicate vrei, singurul lucru care iti ramane e sa tiparesti bani. Norocul e ca la BNR este cineva care nu permite.

Care ar trebui sa fie prioritatile Guvernului, in acest moment?


Repornirea economiei private si asta se face prin reducerea fiscalitatii. Daca eu acum ma calicesc la cateva zeci de milioane de lei pe care pot sa-i strang prin nebunia asta de impozit forfetar si nu reduc CAS-ul si impozitul pe salariu si am impresia ca voi castiga ceva, eu de fapt pierd.

In mod normal, intr-o perioada de criza, daca va uitati la toate economiile, si nu ma refer neaparat la economiile ultradezvoltate ci la cele de prin vecini, o sa vedeti ca au facut altceva. Au redus taxele principale si au marit una. Toata lumea a urlat la Ungaria si au zis ca ce bine suntem noi in Romania ca nu am facut cum au facut ungurii. Au marit TVA-ul la 25% si au micsorat pensiile. Cine va iesi primul din criza? Pariul meu e ca Ungaria. Sunt anumite decizii care se iau nepopulist, in perioada de criza.

Faceti TVA-ul 21%, reduceti-l la 5% la cateva produse de baza, astfel incat lumea sa nu moara de foame, impozitul general, 8-10% ca sa intram in concurenta cu bulgarii. Sunt foarte multe companii care se duc si isi fac business-ul in Bulgaria si-l aduc in Romania gata taxat.

Incearca sa reduci CAS-ul, pentru ca fiscalitatea totala a Romaniei e mare, promoveaza sisteme pentru micii intreprinzatori! Impozitul forfetar n-a facut decat sa-i omoare pe micii intreprinzatori.

Ganditi-va la mediul rural. Intreprinzatorul mic este magazinul din sat. De ce sa-l inchid? Ca sa mi se rascoale tot satul?!

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca bancile straine s-au transformat in adevarate cazinouri, tranzactiile financiare dominante pe care au ajuns sa le realizeze fiind cele speculative. Cum comentati?

Bancile straine sunt banci private. Nu sunt nici case de binefaceri, nici nu fac politica statului, nu au treaba cu bunastarea noastra. Isarescu a dovedit ca el a avut una dintre politicile prudentiale cele mai bune din lume, chinuind la un moment dat bancile.

Si eu eram printre cei care spuneau ca nu e in regula cu treaba asta. Acum ma uit inapoi si spun ca a avut dreptate.

Putea sa fie mult mai rau daca Mugur Isarescu, in 2006-2007, dadea drumul la creditare si nu spunea tot timpul: “stop creditarii, se supraincinge, incepem sa punem conditii, nu mai e cu buletinul”.

Am gresit, domnule Guvernator, imi pare rau, ati avut dreptate! Dar in ceea ce priveste caracterizarea bancilor, ele sunt aici pentru profit. Daca ele vin si gasesc posibilitatea sa dea imprumut statului roman cu 14, 13, 12 %  in lei, de ce nu ar da?!

Da, sunt cazinouri, dar daca eu le ofer posibilitatea sa fie…Pune-le la treaba si atunci vor avea de ales. Le convine sau daca nu le convine, pleaca.



“CEC ar putea sustine Prima Casa pentru ca este banca de stat”

 

Daca majoritatea bancilor comerciale se codesc sa intre in programul Prima Casa chiar si la dobanzile mari de acum de ce ar face-o la dobanzi mai mici cum propune Guvernul si presedintele Basescu?

Eu am fost cel care a spus ca nu va functiona. Este un program frumos, un program cu o intentie mare, mai ales intr-o Romanie in care tot romanul vrea sa fie proprietar de casa.

Nu poti sa vii din executiv si sa dictezi : ” bancile vor trebui”. Managerul unei banci are datoria de a raspunde in fata Consiliului de Administratie, acesta in fata actionariatului.

Banca are numai caracter economic, comercial. In momentul de fata, nu vad cum ar putea functiona programul Prima Casa. CEC-ul ar putea sa il sustina fiindca este banca de stat. Ca atare, raspunde la comanda de stat. Dar o banca privata, nu. Eu sa fiu actionarul unei banci private si managerul bancii mele, sa intre intr-un program unde sa ofere cu 5% cand el poate sa ia 8% in alta parte, eu l-as intreba: Sunt banii tai? Si atunci? Nu vad de ce.

Dinu Patriciu a mentionat ca Programul Prima Casa nu va avea succes si ca romanii vor cumpara case cand pretul acestora va ajunge la 700 euro/metru patrat. Cum comentati afirmatia dlui Patriciu?

In primul rand, noi am avut o cadere a pretului caselor inainte de criza economica. Va aduceti aminte ca am inceput blocajul la inceputul lui 2008, cand cumparatorul astepta sa pice pretul, vanzatorul nu voia sa dea drumul la pret. Nu suntem departe nici acum. Eu sunt impotriva conceptului “Prima Casa” dar exista o ordine fireasca a lucrurilor. Mai intai incepi prin a fi chirias.

Dupa ce esti chirias o perioada, la un moment dat, dupa ce te-ai casatorit, dupa ce ai un copil, cand ai o slujba stabila si nu te mai muti de la o slujba la alta, atunci incepi sa te gandesti la o casa.

Noi, ca piata a muncii, avem o problema. Nu avem flexibilitate de miscare. Ca sa poti sa fii competitiv in piata muncii, trebuie sa fii flexibil. Daca eu de exemplu, maine gasesc un zidar bun care lucreaza la Iasi si-i spun: “Domnule, am o slujba pentru tine la Ramnicu Valcea”, zice “eu sunt din Iasi, eu nu vin la Ramnicu Valcea”.

Se duce in Italia, Spania fara probleme dar in Ramnicu Valcea nu vine. Cand romanul se duce in strainatate, zice ca strange si el un ban si se intoarce si face casa. Asta este mentalitatea romanului.

Referitor la banci, ce masuri ar trebui sa ia acestea pentru a aplana neintelegerile cu guvernul, presedintele si ceilalti, care dau direct in ele?

Bancile sa-si vada de treaba. Nu pot sa le spun bancilor sa nu investeasca in titluri suverane. E normal sa investeasca. E tentatia pe masa.

Guvernantilor trebuie sa le spun ceva: intelegeti faptul ca atata timp cat creati competitie neloiala, evident ca banca va da guvernantilor. Dar asta nu e bine. Milionul pe care il va folosi guvernul in domeniul bugetar, il costa pe buget, un milion si jumatate. Pentru ca un milion jumatate este ceea ce dispare din economia reala, cea care produce.

Statul trebuie sa inteleaga ca nu se poate duce sa ia bani de la banci, banii de la banca apartin de fapt de economia privata. Ar trebui sa alimenteze prin credite economia privata care, la randul ei sa poata produce si alimenteze bugetul. Statele ar trebui sa se imprumute din fonduri, prin burse, prin emisiuni de bonduri. Statul n-ar trebui sa faca ce e mai usor, ar trebui sa faca ce e mai bine pentru cetatean.

#impozit, #interviu, #schnecker , #stiri Mugur Isarescu