Isarescu: pe piata exista lichiditate supersuficienta in lei

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 13:41
968 citiri
Isarescu: pe piata exista lichiditate supersuficienta in lei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat joi ca dificultatile de finantare ale statului roman au doua componente, respectiv marimea deficitului bugetar si credibilitatea, care este scazuta, din cauza mesajelor confuze venite din partea politicienilor.

"Dificultatile de finantare ale statului roman au doua componente. Au componenta marimii deficitului bugetar, iar deficitul bugetar din Romania nu este mic, este mare si au problema de credibilitate.

Credibilitatea are multe dimensiuni. Va dau una singura.

Pe piata exista lichiditate supersuficienta in lei, dar supersuficienta, in fiecare luna Banca Nationala lasa un surplus de lichiditate incalcand, intr-un fel, ca sa spun cu toate riscurile, dogma unei banci centrale de a controla strict lichiditatea, lasand dobanzile din piata sa fie semnificativ si permanent vizibil sub rata de dobanda de politica monetara, si cu toata aceasta superlichiditate, bancile nu vor sa cumpere titluri de stat nici la sapte si ceva la suta", a declarat guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca ezitarea bancilor poate fi pusa si pe seama semnalelor confuze care vin din partea factorului politic.

"Nu dau toate raspunsurile la aceasta intrebare, dar spun ca o mare chestiune este cea de credibilitate. Au si bancile problemele lor de a crede ce se intampla la Guvern. Si fara sa repet, daca din Parlament, in doua saptamani, patru legi se bat cap in cap, cam cum credeti ca ar trebui sa reactioneze bancile? Avem o problema de credibilitate", a spus guvernatorul BNR.

De asemenea, Isarescu a declarat ca lipsa de credibilitate poate duce la dobanzi mai mari si dificultati in a obtine finantare.

"Daca pe plan extern se spune, si acesta este adevarul, ca Romania este o tara care nu vrea, nu poate, nu duce la bun sfarsit un proiect de reformare a statului, bineinteles ca avem o chestiune de credibilitate. Si asta se masoara.

De la 2-3% cat sunt dobanzile in piata monetara, pana la 7 si la 8%...banuiesc ca daca se fac dobanzile la titluri de stat 7,5%, bancile se vor duce la 8%. Comportamentul lor nu-l salut si BNR nu-l saluta prin ceea ce face, prin faptul ca lasam lichiditate, dar trebuie sa ne punem si in pozitia lor.

Cum percep bancile, care multe sunt cu capital strain, asemenea mesaje confuze din partea legislativului? Decat printr-o credibilitate scazuta, iar credibilitatea scazuta are costurile sale.

Daca mai adaugam la acest lucru si mediatizarea normala a acestei stari de confuzie prelungita, si nu acuz pe absolut nimeni, incerc sa pun o oglinda a ceea ce vede o persoana la televiziune si citeste prin ziare, de aici pana la a suporta costuri mai ridicate sau a avea dificultati in a obtine finantari nu mai este decat un pas", a spus Isarescu.

#isarescu, #dificultati, #financiare, #deficit, #bugetar , #stiri Mugur Isarescu