Calculatorul nu mai e la moda. Se vand mai multe smartphone-uri decat PC-uri

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 14:00
2583 citiri
Calculatorul nu mai e la moda. Se vand mai multe smartphone-uri decat PC-uri
Telefoanele inteligente, mai dorite decat calculatoarele

Vanzarile anuale globale de smartphone-uri le-au depasit pentru prima data, in 2011, pe cele de PC-uri, inclusiv tablete.

In aceasta performanta, Apple a avut un rol foarte important, compania reusind sa vanda un numar semnificativ de iPad-uri si iPhone-uri, anul trecut, dupa cum a precizat firma de cercetare de piata Canalys, conform Fortune.cnn.com.

"Sfarsitul de an impresionant al Apple a dus la pozitionarea companiei pe primul loc in randul producatorilor de smartphone-uri si PC-uri, in ultimul trimestru al anului trecut", se arata in raportul Canalys.

Apple a livrat 37 de milioane de iPhone-uri, 15,4 milioane de iPad-uri si 5,2 milioane de calculatoare Mac. De asemenea, a daramat numarul record de smartphone-uri livrate in toata lumea de orice companie intr-un singur trimestru, detinut pana acum de Nokia. Producatorul finlandez reusise sa livreze 28,3 milioane de telefoane in ultimele trei luni din anul 2010.

Mai mult, performanta Apple a dus la inlocuirea Nokia, pentru prima data, ca cel mai mare producator de smartphone-uri din punct de vedere al livrarilor anuale.

Apple a vandut 93,1 milioane de iPhone-uri in 2011, in crestere cu 96% fata de anul anterior. iPhone 4S a generat o cerere mare, cu toate ca telefonul a fost lansat in octombrie si nu in iunie, insa volumul total al companiei a fost generat si de preturile agresive la iPhone 4 si modelele 3GS.

Volumul total de telefoane mobile inteligente produs de toate companiile din domeniu a fost de 488 milioane de unitati anul trecut, in crestere cu 63% fata de 2010. Comparativ, piata PC-urilor a crescut cu 15% in 2011, pana la 414,6 milioane de unitati, cresterea livrarilor de tablete fiind de 274%.

Tabletele, pe care Canalys le numeste "pad-uri", reprezinta 15% din totalul volumului de PC-uri livrate in 2011.

Apple, 75% din profitul pietei de telefoane mobile

Cu toate ca detine doar 8,7% din piata telefoniei mobile, Apple are 75% din profitul industriei. Ultimul raport al Asymco legat de profiturile obtinute de producatorii de telefoane mobile contine vesti proaste pentru toata lumea, in afara de Apple.

Cota de piata a companiei americane in functie de numarul de telefoane vandute a crescut de la 3%, cat era in al doilea trimestru al anului, pana la 8,7% in ultimul trimestru. In acelasi timp, Apple detine 75% din profitul industriei.

Doar cinci dintre cele mai mari companii producatoare de telefoane mobile au inregistrat profit anul trecut. Samsung, cu o cota de 16% din profitul global, a fost cea mai aproape de liderul Apple. Nokia, Research in Motion si HTC abia au reusit sa evite pierderile. Motorola, LG si Sony, care a cumparat Ericsson luna trecut, sunt inca pe pierdere.

Raportul are in vedere toate tipurile de telefoane mobile, nu doar cele inteligente.

#smartphone apple, #iphone telefon, #ipad tableta, #calculator mac, #telefon Samsung, #telefon blackberry , #Telefoane mobile

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. România a semnat un memorandum cu Google. Suma fantastică pe care gigantul tech o va investi în țara noastră ca să creeze o „regiune Google Cloud” în Europa
  2. Un avion privat Google a aterizat în România după un zbor direct din California. Cine ar putea fi la bord
  3. Trucuri pe care majoritatea utilizatorilor de iPhone-uri nu le știu. Nu ratați numărul patru din listă
  4. Apple a transmis un avertisment pentru utilizatorii de iPhone-uri. Ce riscuri există
  5. Funcții ascunse ale Windows 11 pe care trebuie să le încercați. A doua va schimba modul în care lucrați
  6. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  7. Noua fabrică Xiaomi, controlată de Inteligența Artificială, va produce peste 10 milioane de dispozitive anual
  8. Aplicația WhatsApp nu va mai funcționa pentru anumiți utilizatori. Află care sunt modelele de telefoane care vor avea probleme
  9. Experții financiari sunt de părere că noul iPhone 16 o să "bubuie" în vânzări. Care este motivul
  10. V-ați pierdut telefonul Android? Iată ce puteți face