Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania are printre cele mai mici tarife din UE la apelurile mobile nationale

Romania are printre cele mai mici tarife din UE la apelurile mobile nationale


Romania are unele din cele mai mici preturi din Uniunea Europeana la apelurile nationale pe telefoanele mobile, cu un tarif mediu pe minut de 2,2 eurocenti, fiind depasita doar de Lituania, cu 1,9 eurocenti, releva o analiza a Comisiei Europene, care atrage atentia asupra diferentelor considerabile intre tarifele pentru apelurile mobile interne la nivelul blocului comunitar.

Executivul UE precizeaza ca utilizatorii telefoniei mobile platesc tarife extrem de diferite pentru aceleasi servicii, raportul intre preturi la nivel comunitar putand fi si de 1 la 8, potrivit unui comunicat transmis marti.

Cea mai mare diferenta vizeaza apelurile mobile nationale. Astfel, intre Lituania, tara cu cele mai mici tarife (o medie de 1,9 eurocenti pe minut), si Olanda, tara cu cele mai mari tarife (14,7 eurocenti), exista o diferenta de 774%.

Printre tarile cu tarife mai mici se mai numara Letonia (3,5 eurocenti), Bulgaria (4,4 eurocenti), Polonia (4,6 eurocenti), Estonia si Ungaria (fiecare cu 6 eurocenti).

La polul opus al clasamentului, Olanda este urmata de Luxemburg (14,6 eurocenti), Belgia (13,8 eurocenti), Malta si Spania (fiecare cu 13 eurocenti).

Tariful mediu pe minut la nivelul Uniunii Europene este de 9,1 eurocenti.

Comisia Europeana, preocupata de realizarea unei piete unice a telecomunicatiilor

Aceste diferente de pret nu pot fi explicate prin diferente de calitate, prin diferente privind costul de prestare a serviciului sau prin diferente intre tari in ceea ce priveste puterea de cumparare a consumatorilor, noteaza CE.

In cazul altor categorii de bunuri si servicii de baza din cadrul pietei unice europene, diferentele de pret sunt mult mai mici. De exemplu, un litru de lapte costa intre 0,69 euro si 0,99 euro oriunde in UE, diferenta de pret fiind de 43%. In cazul unei achizitii ocazionale, cum ar fi un iPad, diferenta de pret este de doar 11% la nivelul UE.

"Din aceste cifre reiese clar faptul ca cele 28 de piete de telecomunicatii nationale din Europa nu aduc consumatorilor aceleasi avantaje pe care le-ar genera o piata unica. Este esential sa se ia rapid masuri la nivelul intregii UE pentru a realiza o piata unica veritabila si un grad optim de conectare la nivelul intregului continent", a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda Digitala si vicepresedinte al CE.

In septembrie, Comisia Europeana va prezenta un nou pachet legislativ destinat sa consolideze piata unica a telecomunicatiilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1762 ori