Aplicatie mobile pentru urmarirea situatiei epidemiei de Ebola in Africa de Vest

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 10:45
1113 citiri
Aplicatie mobile pentru urmarirea situatiei epidemiei de Ebola in Africa de Vest
Foto: (c) Yan Yan/ XINHUA ARHIVĂ

O aplicatie telefonica, realizata cu ajutorul unor date cartografice, a fost creata pentru localizarea cazurilor de Ebola si furnizarea de asistenta comunitatilor afectate de virus in Africa de Vest, au anuntat luni autorii proiectului, citati de AFP.

Sistemul, rezultat al unei colaborari intre IBM, companii de telefonie mobila locale si mediul universitar, permite persoanelor care locuiesc in zonele afectate de epidemie sa trimita mesaje gratuite referitoare la Ebola. Cu ajutorul aplicatiei, acestea sunt localizate cu precizie, iar necesitatile lor evaluate, potrivit Agerpres.

S-au efectuat deja teste soldate cu "detectarea regiunilor in care creste numarul cazurilor suspecte de Ebola si unde este nevoie urgenta de sapun, curent electric sau de evacuarea rapida a cadavrelor si inhumarea lor", arata IBM intr-un comunicat. Scopul aplicatiei este o mai buna alocare a resurselor, indeosebi umane, in zona.

"Recurgand la telefonia mobila, dam comunitatilor cuvantul si un mijloc de a-si impartasi in mod direct experientele", a afirmat Uyi Stewart, seful cercetarilor pentru Africa de la IBM, citat in comunicat.

Peste 10.000 de persoane s-au imbolnavit de Ebola, cea mai mare parte in Guineea, Liberia si Sierra Leone, iar dintre acestea 5.000 au murit din cauza virusului, incheie AFP.

#aplicatie telefon urmarire situatie epidemie, #epidemie Ebola Africa de Vest , #Stiri Mobile