Basescu si Geoana: Sanatatea, alimentatia si energia - parti ale strategiei de securitate nationala

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 11:11
2008 citiri
Basescu si Geoana: Sanatatea, alimentatia si energia - parti ale strategiei de securitate nationala

Traian Basescu si Mircea Geoana au dezbatut, joi seara, problema securitatii nationale, cei doi candidati la alegerile prezidentiale fiind de acord ca aceasta trebuie privita ca un complex in care trebuie incluse si componentele sanitare, alimentare si energetice.

"Securitatea nationala a Romaniei este indistructibil legata de apartenenta noastra la NATO, care garanteaza ca niciun membru al organizatiei nu poate fi lasat singur daca asupra sa se produce agresiune. Principiul muschetarilor - toti pentru unul, unul pentru toti - este principiul articolului 5 al Tratatului nord-atlantic", a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca securitatea nationala este un complex de elemente. "Nu numai securitatea militara este parte a securitatii nationale. Oamenii sunt parte a securitatii nationale. Securitatea sanitara, securitatea alimentara, securitatea din punct de vedere al aprovizionarii cu energie, toate sunt un complex care vizeaza viata de zi cu zi a oamenilor. Inclusiv securitatea sociala reprezinta parte a conceptului de securitate nationala. Daca am trata securitatea numai din punct de vedere al capacitatilor militare, ar insemna sa scoatem in afara conceptului de securitate elementele fundamentale care dau viata de zi cu zi a oamenilor", a mai spus Basescu.

La randul sau, candidatul PSD Mircea Geoana a afirmat ca aceasta criza financiara mondiala a condus la reasezarea ordinii mondiale "cu o viteza mai mare decat anticipa poate cel mai bun specialist in strategie globala".

"Intr-adevar, securitatea nationala a Romaniei este intr-o etapa noua. In acest moment, asistam inclusiv la o problema de securitate economica nationala. Vulnerabilitatea pe care am demonstrat-o in conditii de criza ne arata ca avem nevoie de a putea sa ne intarim potenta economica a tarii, ca avem nevoie de un sistem energetic reformat si eficient.

Statul roman, din pacate, nu este echipat cu instrumentele moderne si avansate pentru a putea sa ne aparam de riscuri.

Va trebui sa regandim rolul CSAT, sa ne gandim la securitatea alimentara si energetica, dar sa incercam sa intelegem ca si securitatea din punct de vedere economic, firme viguroase si combaterea unui risc pe care-l vad crescand in fiecare zi, ca mafia si crima organizata din Vest si mafia si crima organizata din Est sa-si dea mana peste Romania", a declarat Mircea Geoana.

 

#alimentatie, #criza, #energie, #nationala, #sanatate, #securitate , #stiri Mircea Geoana