Barroso, despre Romania: "Absorbtia fondurilor europene este dureros de scazuta"

Joi, 15 Martie 2012, ora 18:46
1813 citiri
Barroso, despre Romania: "Absorbtia fondurilor europene este dureros de scazuta"
MRU s-a intalnit cu Barroso la Bruxelles/ Sursa foto: Gandul.info

Fondurile europene pot fi o parte a cresterii economice in Romania, rata actuala de absortie, de 7,4%, fiind dureros de scazuta, dupa cum a declarat seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea avuta cu premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Problema fondurilor europene a fost unul dintre principalele subiecte discutate de Mihai Razvan Ungureanu si Jose Manuel Barroso in cadrul intalnirii pe care cei doi au avut-o, joi, la Bruxelles.

"Am discutat despre fondurile structurale si de coeziune, care pot duce la crestere economica in Romania. Actuala rata de absortie, de 7,4%, este dureros de scazuta, insa premierul a promis ca va creste eforturile in aceasta zona", a declarat seful Comisiei Europene. "CE este pregatita ca, la cererea Romaniei, sa ofere o crestere cu 10% a fondurilor structurale, atata timp cat sunt folosite pentru crearea de locuri de munca si pentru dezvoltare".

Barroso a reamintit ca, in cadrul ultimei sale vizite la Bucuresti, a convenit un plan de actiune privind absortia fondurilor europene, adaugand ca premierul Ungureanu si-a declarat angajamentul de a se concentra pe acest plan.

Reforma sanatatii

Un alt aspect pe care a pus accent Barroso este cel al reformei sanatatii, care "trebuie facuta urgent in Romania". De asemenea, acesta asteapta ca politica fiscala sanatoasa adoptata de tara noastra sa treaca proba timpului.

"Am trecut in revista masurile de consolidare a disciplinei fiscale luate de Romania. Faptul ca ne-am asociat la pactul Europlus este foarte important pentru tara noastra, mai ales in perspectiva aderarii la zona euro", a declarat premierul Ungureanu.

Oficialul roman a reiterat si o serie de aspecte prioritare din perspectiva agendei economice europene , subliniind nevoia de a obtine o redresare economica sustenabila.

"In acest sens, este nevoie de o piata unica, ce nu poate fi gandita in afara unor principii fundamentale", a mai spus premierul.

Mecanismul de Cooperare si Verificare

Cei doi oficiali au discutat si despre aspectele tehnice in perspectiva urmatoarei evaluari a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), pe care Comisia Europeana o va realiza in vara acestui an. "Credem ca in iulie vom putea oferi toate argumentele necesare pentru a regandi MCV pe cu totul alte coordinate. Am reamintit seriozitatea cu care institutiile romanesti lucreaza la pregatirea evaluarii din vara si am reiterate angajamentul acstui guvern de a continua reformele in justitie si combaterea coruptiei", a mai spus Ungureanu.

Intrebat fiind despre o posibila stopare a MCV, Barroso a spus ca este prematur sa vorbim despre inlocuirea sau terminarea mecanismului si ca propunerea Comisiei depinde de rezultatele din teren.

"Reformele trebuie sa fie sustenabile si ireversibile. Nu avem nevoie doar de angajamentul Guvernului, ci si de cel al Parlamentului si al sistemului judiciar", a adaugat acesta.

#ungureanu barroso, #mru barroso, #mru bruxelles, #ungureanu bruxelles, #guvernul romaniei, #fonduri europene , #stiri Mihai Razvan Ungureanu

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  10. Un gigant german deschide o nouă fabrică în România. Vor fi angajați sute de oameni