Rusia lanseaza o investigatie antitrust impotriva Microsoft

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 10:23
1437 citiri
Rusia lanseaza o investigatie antitrust impotriva Microsoft

Autoritatea antimonopol din Rusia a lansat o investigatie impotriva Microsoft, privind reducerea livrarilor de sisteme de operare Windows XP pe piata rusa, chiar daca exista cerere, pentru a introduce Windows Vista.

Potrivit agentiei, Microsoft a incalcat legislatia antimonopol prin reducerea livrarilor de Windows XP, atat a sistemelor vandute separat cat si a celor preinstalate pe computere, dar si prin politica de preturi,precizeaza Mediafax.

"Analiza pietei a aratat ca trecerea la sistemul Windows Vista are loc chiar daca se mentine cererea pentru Windows XP", a anuntat agentia.

Autoritatea a adaugat ca mentinerea cererii pentru Windows XP a fost confirmata atat de catre retaileri cat si de comenzile din partea institutiilor guvernamentale.

Cazul va fi analizat la 24 iulie. Biroul din Moscova al Microsoft a precizat ca nu a primit o notificare oficiala din partea serviciului anti-monopol.

Cazul nu are asemanari cu investigatiile antitrust in care a mai fost implicat grupul american, in SUA, in urma cu zece ani, dar si in Europa.

In 2004, Comisia Europeana a amendat Microsoft cu 500 de milioane de euro pentru comportament anticoncurential in domeniul aplicatiilor media player si al celor pentru servere.

Ulterior, CE a amendat Microsoft cu alte 900 de milioane de euro pentru ca nu a respectat decizia Comisiei, dar grupul american a contestat penalizarea.

#microsoft, #legislatie, #amenda, #sistem de operare , #stiri Microsoft